Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

Filmstaden 100 år!

28 augusti30 augusti

Gratis

2020 har det gått 100 år sedan Filmstaden invigdes i Råsunda. På den här platsen byggdes världens modernaste filmstudio.

Här skapade Victor Sjöström och Mauritz Stiller klassiska stumfilmer medan Greta Garbo och Ingrid Bergman gjorde stjärnroller som bar hela vägen till Hollywood. Under åren gjordes över 500 filmer i Filmstadens ateljéer, av och med Ingmar Bergman, Sickan Carlsson, Hasse och Tage, med många flera.

Vi uppmärksammar 100-årsjubileet genom att uppföra en arkitekturmodell över området, bjuda in till filmhistorisk utomhusbio samt en fotoutställning om Filmstadens historia.

FILMSTADEN 100 ÅR
28 – 30 augusti

Vilka fantastiska filmupplevelser gömmer sig bakom portalen till Filmstaden, detta kvarter i Solna som en gång i tiden var Sveriges Hollywood?

Under tre augustikvällar bjuder vi på tre glimrande filmer, av de drygt 400 som gjorts här, under bar himmel i Filmstaden.

På dagarna presenterar vi också den nya fotoutställningen på Filmstadens mur, arkitekturmodellen över området samt ordnar guidningar och samtal. Det färdiga programmet presenteras i början av augusti.

Självklart följer vi noga olika rekommendationer från våra myndigheter och hjälper varandra att hålla sociala distans under våra gemensamma filmupplevelser!

FOTOUTSTÄLLNING PÅ FILMSTADENS MUR
I början av 1900-talet var det blåbärsskog och åkermark i Råsunda – strax därpå byggdes världens modernaste filmstudio i området. Hur gick det till? Vi berättar hela den hundraåriga historien i en fotoutställning på Filmstadens mur – från strutsfarm till drömfabrik.

ARKITEKTURMODELL ÖVER FILMSTADEN 1920
Hur såg det ut i Filmstaden på 1920-talet? När AB Svensk Filmindustri öppnade sina ateljéer var hela området stort som tio fotbollsplaner. I en nyproducerad modell (skala 1:150) ger vi en överblick av platsen som blev Sveriges Hollywood, med inspiration hämtad från både nyklassicism och nationalromantik.

Detaljer

Börjar:
28 augusti
Slutar:
30 augusti
Pris:
Gratis
Evenemang Kategori:

Plats

Filmstaden
Greta Garbos väg 3
Solna, 16940 Sverige
+ Google Map
Telefon:
08 27 00 10