Guidning

Filmstaden i Råsunda är en unik plats där vår svenska filmhistoria lever vidare tack vare de byggnader som bevarats från den tid då Filmstaden var Sveriges Hollywood. Under våra guidningar berättar vi om hur Filmstaden kom till och om några av de filmer och filmpersonligheter som är förknippade med denna anrika plats, som Victor Sjöström, Greta Garbo, Ingrid Bergman och Ingmar Bergman och filmer som Körkarlen, Intermezzo och Det sjunde inseglet.

Besök en öppen guidning eller vandra på historisk mark tillsammans med er egen guide. Ring eller maila oss och berätta vad du söker, vi hjälper vi dig gärna! Om ni undrar något kring tillgängligheten, läs mer på Tillgänglighet under fliken Kafé.

Guidning

Vår guide möter er utanför Portvaktsstugan på Greta Garbos väg 3. Därifrån går vi en promenad genom Filmstadens magiska miljöer. Vår guide berättar om hur den här platsen blev Sveriges Hollywood. Vi går runt och tittar på de åtta filmhistoriska byggnaderna som är bevarade och stannar till vid vår nya arkitekturmodell som visar hur Filmstaden såg ut på 1920-talet samt Peter Lindes staty Teatervagnen. Guidningen sker mestadels utomhus och tar cirka en timme.

Guidning med filmklipp i Portvaktsstugan

Ett populärt alternativ är att kombinera en guidad tur med fika och filmklipp i Portvaktsstugan. Vi dukar upp i stugan enkom för er grupp och medan ni dricker kaffe eller te och mumsar på två sorters kakor så visar vi ett antal klipp ur Filmstadens rika historia och berättar mera. Guidningen med fika och filmklipp tar två timmar.

Guidning med besök i Bergmansalongen

Det går även att besöka den kulturminnesmärkta lilla biosalongen från drömfabriksåren som bland annat var hemvist för Ingmar Bergmans egen filmklubb. Idag är den en del av den moderna kvartersbiografen Filmstaden Råsunda. På vardagar efter kl. 15.00 erbjuder vi förbokade gruppguidningar på området med filmklipp i Bergmansalongen, där vi tar dig på en två timmar lång resa genom filmhistorien. Max 24 personer.

Besök i konstateljé

Kombinera guidningen med ett besök hos konstnären Annica Johansson, som har sin ateljé i Ingmar Bergmans gamla kontorsrum i Filmstaden.

Bergmanguidning

Vi tar dig till platserna där många av filmhistoriens mest berömda scener spelades in. Var bodde egentligen Monika, stockholmstjejen i Sommaren med Monika? Och var ägde häxbränningen rum i Det sjunde inseglet? Under guidningen berättar vi om Bergmans kärlek till filmen och hur han utvecklades från en talangfull regissör i SF:s registall till en filmskapare med ett helt eget filmiskt universum.

Läs mer om olika alternativ, prislista och boka gruppguidning här.

Eller kontakta oss så berättar vi mer: mikaela@filmstadenskultur.se.

Skolguidningar

Skolguidningar tar i regel 1,5 timme i anspråk då vi avslutar guidningen med klipp ur Filmstadens mest berömda filmer i Portvaktsstugan.

Söndagsguidningar

Våra söndagsguidningar utgår söndagar klockan 14 från Portvaktsstugan. Titta i kalendariet för aktuella datum.

Då är alla välkomna att följa med på en guidad visning i Filmstaden. Visningen tar cirka 30 minuter och ger en överblick över svensk filmhistoria och den fantastiska plats som Filmstaden är och har varit.

Pris: 70 kronor/person – gratis för Filmstadens vänner!

Biljett köper du i Portvaktsstugans våffelkafé innan visningen börjar.

Filmstadens audioguide

Med Filmstadens audioguide kan du på egen hand gå en tur genom Filmstaden och lyssna till inspelade fakta och berättelser om Filmstaden och dess historia. Rundvandringen tar cirka 30 min. Audioguiden finns även på engelska.

Audioguiden finns att lyssna på via vår hemsida.