Stipendiat 2022: Jasmijn Kooijman

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium år 2022 går till Jasmijn Kooijman!

Som en avrundning på Filmstadens dag delar Stiftelsen Filmstadens Kultur ut sitt filmstipendium på 25 000 kr för tionde gången. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat Jasmijn Kooijman tar emot stipendiet innan utomhusbiovisningen av Persona, då även hennes film Dansa min docka visas som förfilm.

Årets stipendiat

Jasmijn Kooijman är en regissör född 1997 i Nederländerna, som har studerat vid Biskops Arnö och Akademin Valand. Hon har tidigare bland annat gjort kortfilmen Nu bor jag på en camping (2018).

Dansa min docka (2022)
Dansa min docka (2022)

Dansa min docka

En berättelse i stop-motion-animation om svensk migrationspolitik, där flyktingar, aktivister och handläggare porträtteras av dockor.

Juryns motivering

Med stop motion-filmen Dansa min docka belyser Jasmijn Kooijman envist en brännande fråga, som i mångt och mycket hamnat i skymundan. Filmens korta format till trots lyckas hon skapa ett nyanserat portätt av de olika leden i en utdragen asylprocess och de människor som lever sitt liv i skuggan av ett snårigt system.

2022 års jury bestod av producenten och regissören Cecilia Björk, filmkritikern Charlotte Wiberg och Kasia Syty, konstnärlig ledare Bergmanveckan.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.

Läs mer om stipendiet här.