Stipendiat 2013: Josefine Camitz

Vi är mycket stolta över att få presentera den första mottagaren av Stiftelsen Filmstadens Kulturs nyinstiftade stipendium på 25 000 kr, Josefine Camitz! Hon har gjort kortfilmen Vacant om ett ungt älskande par i Aten.

Stipendiet, som går till en ung filmskapare från Stockholm, delades ut på Filmstadens Dag 2013 den 25 augusti.

Juryns motivering lyder:

Stipendiet går till en filmare med ett starkt och sinnligt bildberättande. En regissör som vågar beröra det stora och dramatiska, på ett eget och subtilt sätt. Vi uppskattar att filmaren vågar gå sin egen väg, bryter konventioner och väljer oväntade karaktärer. Vi ser mycket fram emot att se henne utveckla sitt visuella filmspråk och berättande i kommande produktioner.

2013 års jury bestod av dokumentärfilmaren Ina Holmqvist, filmproducenten David Herdies och Samuel Sjöblom, verksamhetsledare på Fanzingo.

Läs mer om Josefine Camitz på hennes hemsida: www.josefinecamitz.com

Om Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium

Stiftelsen Filmstadens Kultur har instiftat ett stipendium på 25 000 kr som delas ut till en ung filmskapare från Stockholm. 2013 års stipendiat presenterades på Filmstadens Dag den 24 augusti.

Stiftelsen Filmstadens Kultur i Solna verkar för att levandegöra det filmhistoriska arvet i Filmstaden. I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare.

Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare.

Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.