Stipendiat 2016: Ahmed Abdullahi

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium år 2016 går till Ahmed Abdullahi!

Som en avrundning på Filmstadens dag, det stora årliga evenemanget i Filmstaden, delade Stiftelsen Filmstadens Kultur ut sitt filmstipendium på 25 000 kr för fjärde gången. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat Ahmed Abdullahi tog emot stipendiet och presenterade sin kortfilm Francis, som visades som förfilm innan utomhusbiovisningen av Ingmar Bergmans Sommaren med Monika.

Årets stipendiat

Ahmed Abdullahi föddes i Somalia 1980, kom till Sverige 1992 och växte upp i Umeå. Han började på filmlinjen på Sundbybergs folkhögskola 2008. Han gick vidare till baskursen i filmregi på Dramatiska Institutet, kom in på filmregilinjen på Stockholms Dramatiska Högskola 2012 och examinerades 2015.
Francis är hans examensfilm från StDH med manus av Kristoffer Malmsten och Maja Winkler. 

Årets jury bestod av producenten Anna Weitz, regissören och producenten Lisa Partby, regissören och författaren Stig Björkman, samt Mats Kullander, etableringschef på SF Bio.

Och juryns motivering lyder:
En berörande och skarpsynt skildring av slavarbete i dagens Sverige. Med en säker regissörsblick gestaltar Ahmed Abdullahi de mänskliga konsekvenserna av det globala klassamhällets skoningslöshet.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.