Lilla ateljén

lillateljen1

I Lilla ateljén spelades många klassiska stumfilmer in, även Filmstadens första film Körkarlen kom delvis till här. Byggnaden rymde flera filmstudior och repetitionslokaler. Största studion låg högst upp. För att kunna nyttja dagsljuset för sina filminspelningar var väggar och tak glasade. Även när ljudfilmen kom fortsatte man med sina inspelningar här. Det byggdes dessutom en roterande vridscen på förslag av Mauritz Stiller så att man skulle kunna följa ljuset när man filmade under hela dagen, men den kom i stort sett aldrig till användning.

En hiss var placerad på utsidan av husets västra kortända, som gick mellan markplanet och ateljén. Under södra långsidans balkong fanns ett växthus. I markplanet fanns rekvisitaförråd, kameraförråd, kameraassistenternas rum, samt en liten biograf med 25 platser som kom att kallas Operan. Där tittade man på dagstagningar och filmer som ännu inte visats på biograferna. Den finns kvar än idag och är varsamt renoverad. I Operan, eller Bergmansalongen, håller vi bland annat våra klassikervisningar.

År 2001 öppnade SF Bio, numera Filmstaden, biografen Filmstaden Råsunda med salonger döpta efter tre filmstjärnor som gjorde de flesta av sina filmer i Filmstaden – Annalisa Ericson, Nils Poppe och Sickan Carlsson. Under det väldiga taket i lilla ateljén ligger numera Filmstadens marknadsavdelning.