Stipendiat 2015: Salad Hilowle

Vi är mycket stolta över att få presentera mottagaren av Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium på 25 000 kr,  Salad Hilowle! Han har gjort filmen Erinra, som tidigare i år hade premiär på Göteborgs filmfestival.

Stipendiet, som går till en ung filmskapare från Stockholm, delades ut på Filmstadens Dag 2015 den 30 augusti.

Juryns motivering lyder:

Stipendiet går till en filmare som med lekfull energi gestaltar ett mellanförskap och skapar en egen vitsvit för vita duken. Gammalt möter nytt, och både teknik och identitet omprövas i en film som talar poetiskt klarspråk och förmedlar starka känslor med lätt hand. Vi emotser framtida filmer med nyfikenhet.

2015 års jury bestod av regissörerna Ester Martin Bergsmark och Senay Berhe samt Agneta Mogren, konstnärlig ledare för Tempo dokumentärfestival.

Om Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium

Stiftelsen Filmstadens Kultur har instiftat ett stipendium på 25 000 kr som delas ut till en ung filmskapare från Stockholm. 2015 års stipendiat presenterades på Filmstadens Dag den 30 augusti.

Stiftelsen Filmstadens Kultur i Solna verkar för att levandegöra det filmhistoriska arvet i Filmstaden. I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare.

Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare.

Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.