Stipendiat 2021: SaraKlara Hellström

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium år 2021 går till SaraKlara Hellström!

Som en avrundning på Filmstadens dag delar Stiftelsen Filmstadens Kultur ut sitt filmstipendium på 25 000 kr för nionde gången. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat SaraKlara Hellström tar emot stipendiet innan utomhusbiovisningen av Notorious, då även hennes film Tvagning visas som förfilm.

Årets stipendiat

SaraKlara Hellström är regissör och manusförfattare. Har studerat film på Fridhems Folkhögskola, Biskops Arnö och Alma Manusutbildning. Tvagning fick 2020 ett hedersomnämnande på Stockholms filmfestival i kortfilmstävlingen 1 km film. Hon har tidigare gjort kortfilmen Tio sekunder (2015).

Tvagning (2020)

Tvagning

Stina och hennes son Mateus är på badhuset. När de ska gå ut från omklädningsrummet går inte dörren att öppna och plötsligt är all personal som spårlöst försvunna. De är instängda tillsammans med de andra kvinnorna som blivit kvar. Snart märker de att en en tyst, anonym grupp män står utanför och håller för dörren.

Juryns motivering

Med Tvagning visar att SaraKlara Hellström att hon bemästrar filmens alla berättarkomponenter och lyckas skapa en krypande obehaglig stämning som både är väldigt realistisk och en fantasifull metafor om vår samtid.

2021 års jury bestod av producenten Sandra Harms, filmvetaren och -konsulenten Sanjin Pejkovic och Jannike Åhlund, ordförande Bergmancenter.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.

Läs mer om stipendiet här.