Filmstaden berättar

I Filmstaden har hundratals filmer spelats in. Här samlar vi olika berättelser, nedslag och arkivfynd från drömfabrikens historia.

Vem dömer (1922)
Vem dömer (1922)
Text
Så här såg det ut i Filmstaden våren 1921

Vad försiggick egentligen i Filmstaden för hundra år sedan? Mikaela Kindblom skriver om slit, stjärnor och bålverk.


Bränningar (1935)
Bränningar (1935)
Text
Ingrid Bergmans första film

Mikaela Kindblom berättar om en känslosvallande film där man kan ana den filmstjärna som hon snart skulle bli.


Podcast
premiär för Filmstaden berättar

I det första avsnittet återvänder vi till augusti 2015 – då Harriet Andersson, Katinka Faragó, Inga Landgré och Gunnel Lindblom besökte Filmstaden.


Mikaela Kindblom.

Intervju
Tre frågor till Mikaela Kindblom om Hasse Ekman

Vår egen guide och filmhistoriker i Filmstaden har skrivit en ny “stor” bok om Hasse Ekman. Här berättar Mikaela Kindblom mer om att få Hasses filmvärld på pränt.


Hasse Ekman (1915-2004).

Text
När Hasse Ekman fick ett eget rum i Filmstaden

Mikaela Kindbloms nya bok handlar om en av drömfabrikens eleganter – här berättar hon om när den vackra ankungen kom till Råsunda.


I dimma dold (1953)

Text
I dimma dold – historien bakom ett manus

En svensk thriller spelades in i Filmstaden 1953 i regi av Lars-Eric Kjellgren. Men vem skrev filmens manus? Mikaela Kindblom berättar om ett paket som kom med posten.


Maud Hansson i Det sjunde inseglet (1957).

Text
Maud Hansson (1937–2020)

Vi berättar om henne nästan varje gång vi guidar i Filmstaden: flickan som anklagas för att vara häxa i Det sjunde inseglet.


Ulf Palme.

Text
Ulf Palme 100 år

Ulf Palme var en av 1900-talets mest begåvade skådespelare, med ett medmänskligt patos och en slags hotfullt manlig elegans som få andra.


Gabrielle de Bourg är en av författarna till Den gula filmen.

Intervju
Rollspelet som levandegör Filmstadens 20-tal

Den gula filmen utspelar sig under en filminspelning där både skådespelare och scenografi plötsligt försvinner. Vi tog kontakt med författarna för att få veta mer.


Video
Cécile Ossbahr 100 år

Den 14 oktober 2020 är det 100 år sedan Cécile Ossbahr föddes. Hon är en av filmhistoriens många bortglömda skådespelare och kom till Filmstaden 1945 för att göra rollen som Greta Wallenius i Blåjackor, och medverkade senare bland annat i Konsten att älska och Två kvinnor. I den här videon berättar Sven Åke Peterson om hennes liv och karriär som mångsysslare inom Stockholms film- och nöjesliv.


Text
Garbos och Sjöströms återträff i Hollywood

Filmstjärnan och storregissören arbetade aldrig med varandra i Filmstaden. Men tänk om!


Text
Stig Olin 100 år

Stig Olin var en av de stora, minnesvärda namnen i 40- och 50-talsfilmen och visade prov på en enorm bredd.


Text och video
Filmarkivet.se: Filmstaden 100 år

Tillsammans med Filmarkivet.se har vi samlats ihop 22 filmer från och om Filmstadens historia, med anledning av 100-årsjubileet. Klicka dig vidare för att botanisera mera.


Video
Då och nu: Filmstaden på utflykt!

Över 500 filmer har spelats in i Filmstaden och överallt lurar gamla inspelningsplatser. Men ibland lämnade också filmteamen Råsunda bakom sig, inte minst för att fånga olika Stockholmsmiljöer på bar gärning. Lagom till Filmstadens 100-årsjubileum presenterar vi en serie kontrastbilder mellan då och nu! Redigering: Sven Åke Peterson.


Ulf Palme.
Swedenhielms (1935).
Filmtips
Fyra favoriter från Filmstaden

Ni vet väl om att man kan uppleva filmhistorien hemifrån? Här kommer fyra filmtips från Mikaela Kindblom som är filmhistoriker, författare och projektledare på Filmstadens Kultur. Mycket filmhistoriskt nöje!


Dokument

Den 16 maj 1920 kunde man läsa följande i Svenska Dagbladet: “Hela lördagen var det en jämn ström av människor ut till Råsunda, och Filmstaden hade att glädja sig åt en lika talrik som intresserad publik som hade roligt av titten bakom kulisserna.”

Den 15 maj hade nämligen det nya studioområdet visats upp för allmänheten för första gången, som en del av arrangemanget Pressens rundtur, där olika sevärdheter kring Stockholm visades upp för nyfikna besökare.


Text
Max von Sydow (1929-2020)

Vila i frid, Max! Mikaela Kindblom minns en skådespelare som gjorde stora avtryck i och bortom Råsunda.


Video
Då och nu i Filmstaden

I varje vrå av Filmstaden döljer sig en filmhistoria. På det här området i Råsunda har över 500 filmer spelats in genom åren och överallt lurar gamla inspelningsplatser. Här presenterar vi en serie kontrastbilder mellan då och nu! Redigering: Sven Åke Peterson.


Vi hemslavinnor (1942).
Text
Hembiträdet var en stjärna i folkhemsfilmen

Vilka var de, servitriserna, sekreterarna och alla andra yrkesarbetare som förr syntes i svensk film? Här skriver Mikaela Kindblom om en yrkeskategori som blev en egen subgenre: hembiträdet.


Såsom i en spegel (1961)
Såsom i en spegel (1961).
Text
Poetdrömmar, dunkla motiv och hemliga kärleksromaner

Vilka var de, servitriserna, sekreterarna och alla andra yrkesarbetare som förr syntes i svensk film? Här skriver Mikaela Kindblom om författare på film.


Video
Roseanna (1967)

På 60-talet hade kriminalfilmen blivit att räkna med, inte minst efter framgångarna för Arne Mattssons Hillman-deckare. Den första Beckfilmen hade Keve Hjelm i huvudrollen och filmades i Filmstaden. Regissören Hans Abramson började på reklam- och journalfilmsavdelningen, innan han regidebuterade med Briggen Tre Liljor (1961). Även Stig Dagerman-filmatiseringen Ormen (1966) blev en framgång och strax därpå följde Roseanna (1967) – en färgfilm, med Gio Petré i titelrollen, som varvade ateljétagningar med bilder från Puerto Rico.


Filmstaden Råsunda. Ingmar Bergman i samtal med Victor Sjöström, vid filminspelningen av "Smultronstället". V. Sjöström, 78 år, gör huvudrollen i I. Bergmans nya film.
Ingmar Bergman i samtal med Victor Sjöström.
Text
Ingmar Bergmans Filmstaden

Det var i Filmstaden som Ingmar Bergman gjorde de flesta av sina drygt 40 långfilmer och det var där som han formades till filmregissör. Mikaela Kindblom skriver om hans konstnärskap.


Dokument

Det gjordes inte bara spelfilmer i Filmstaden, utan här fanns också SF-journalen. I vårt arkiv finns till exempel stillbilder från Kol, kolare, kollast från 1940, som skildrar ett besök på Statens kolarskola i Skinnskatteberg. Regissör var den mycket flitige Nils Jerring, som utöver kortfilmer även regisserade långfilmer som Stora skrällen med premiär 1943.


Gösta Ekman på besök i Portvaktsstugan våren 2015. Foto: Antonia Sehlstedt.
Gösta Ekman på besök i Portvaktsstugan.
Text
Några ord om Filmstaden av Gösta Ekman

2015 var skådespelaren Gösta Ekman, tredje generationens Ekman i Filmstaden, på besök i Portvaktsstugan för att bidra till förordet till boken om Filmstaden.


Video

Hösten 2015 avtäcktes Peter Lindes staty Teatervagnen. Så här såg det ut när vi besökte Linde i hans ateljé i Saltsjöbaden, innan gjutningen. Välkommen till Filmstaden och beskåda det färdiga resultatet!


Vi tre debutera (1953)
Vi tre debutera (1953).
Text
Hasse Ekman skildrade folkhemmet i Vi tre debutera

Vi tre debutera visar att samhället även efter ungefär 30 år med socialdemokratiska regeringar fortfarande är ojämlikt mellan både klasser och kön. Fredrik Gustafsson skriver om Hasse Ekmans film från 1953.