Stipendiat 2018: Yana Martsynkevych

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium år 2018 går till Yana Martsynkevych!

Som en avrundning på Filmstadens dag den 26 augusti, det stora årliga evenemanget i Filmstaden, delar Stiftelsen Filmstadens Kultur ut sitt filmstipendium på 25 000 kr för sjätte gången. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat Yana Martsynkevych tar emot stipendiet innan utomhusbiovisningen av Det sjunde inseglet. Tidigare under dagen visar hon sin kortfilm Lost in Kyiv för publik.

Årets stipendiat

Yana Martsynkevych är regissör utbildad vid Stockholms dramatiska högskola. Hon har tidigare bland annat gjort kortfilmen Abel, som visades på Göteborgs filmfestival. I våras tog hon examen från regilinjen och Lost in Kyiv är hennes examensfilm.

Lost in Kyiv (2018)
Lost in Kyiv (2018)

Den 30 minuter långa Lost in Kyiv är en bearbetning av Karin Boyes novell Äventyr i Kandia från 1941. Novellen utspelar sig på Kandia som är en liten ort i Grekland som Boye själv älskade att resa till. I filmversionen har man istället förlagt handlingen till Ukrainas huvudstad Kiev.

Går det att älska utan att förlora sig själv? Krigsfotografen Karin Holm (Yohanna Troell) har bestämt sig för att aldrig mer ta risken och i stället ägna sig åt sitt yrke och kall. Men när hon blir fast i Kiev möter hon ett ungt par, och dygnet de delar tvingar henne att fråga sig vad som egentligen finns att förlora.

Juryns motivering

Till en regissör som vågar utforska den kvinnliga blicken och har en mission. Hennes film Lost in Kyiv är ett väl genomfört projekt om människans ensamhet och längtan. En film som öppnar världen för oss. Vi vill se mer!

2018 års jury bestod av regissören Ivica Zubak, producenten Anna-Maria Kantarius och Bo-Erik Gyberg.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.