Om Filmstaden

Stiftelsen Filmstadens Kultur

Stiftelsen Filmstadens Kultur har i uppgift att förvalta det filmhistoriska arvet på platsen, bland annat genom guidningar, filmvisningar, skolbio och andra projekt. Vi håller till i Portvaktsstugan, där vi även bedriver vårt våffelkafé. På området har vi dessutom uppfört en arkitekturmodell och fotoutställning som är gratis att kolla in. Läs mer om vår verksamhet här.

Kulturhistorisk miljö

Filmstaden invigdes 1920 och är idag en kulturhistorisk miljö med en rad kulturminnesmärkta byggnader. Läs mer om Filmstadens historia här.

Läs mer om byggnaderna på området: PortvaktsstuganAdministrationshusetBackstuganKasematterLaboratorietRegissörsvillanLilla ateljénKlädlogehusetStora ateljénBergmansalongen.

Filmstaden Råsunda

På området finns också Filmstaden Råsunda, en levande kvartersbiograf där både moderna och kommande filmklassiker visas. Den öppnade 2001 och ligger i markplanet på lilla ateljén, där det tidigare fanns rekvisita- och kameraförråd, med mera.

De tre salongerna är döpta efter tre filmstjärnor som gjorde de flesta av sina filmer i Filmstaden: Annalisa Ericson, Nils Poppe och Sickan Carlsson.

Regissörsvillan

I regissörsvillan eller regissörspaviljongen hade regissörerna sina arbetsrum och det fanns en liten visningssalong som användes för att kolla på dagstagningar.

Idag huserar Raketbaren här, en krog med fransk meny och en uteservering som är mjukt inbäddad i grönskan på Ingmar Bergmans torg. Här kan du läsa mer om Raketbaren.

Backstugan

Backstugan var Filmstadens egen personmatsal, men man kom också att använda Backstugan exteriört under många filminspelningar.

I dagsläget bedrivs ingen restaurangverksamhet i lokalen.