Skolbio och filmpedagogiska program för Solnas skolbarn i Filmstaden under vt 2025:
Skolbio vecka 13 och 14 för årskurs 2:
Under vårterminens skolbio i Solna visar vi den kanadensiska animerade filmen Skogsdjuren för årskurs 2:
Skogsdjuren handlar om liten näbbmusfamilj, bestående av mamma, tre barn och mormor, som bor vid en bäck. En dag kommer ett kraftigt regn som skapar översvämning och förändrar landskapet. Familjens hus förstörs och de tvingas lämna sina hemtrakter på jakt efter en ny boplats. Filmen är en fyndig och vacker berättelse om vänskap och hur man löser problem i svåra situationer och skapar trygghet tillsammans.
Skolbio går till så här:
Ni väljer vilken visning ni vill gå på och bokar via mejl till Stiftelsens Filmstadens kulturs filmpedagog Louise Berg på louise@filmstadenskultur.se
Varje filmvisning börjar med en kort introduktion i bion och avslutas med ett samtal om filmen som barnen i sett tillsammans. Det går bra att ta med sig frukt som barnen kan äta i salongen efter filmen, förslagsvis i samband med samtalet.
Vårt mål med skolbio är att att barnen ska känna sig välkomna och trygga i bion och att de ska se en film som de är nyfikna på, samtidigt som de får lära sig något om filmhistoria och testa sin filmkunnighet. Vi vill att alla ska känna sig trygga med arrangemanget och att man ska få svar på eventuella frågor angående bokning och val av film, med mera.
Därför vill vi gärna att ni tar er tid att komma i lugn och ro och stannar i salongen efter filmen så vi får prata lite om den gemensamma upplevelsen.
Till den här filmen finns dessutom ett roligt och kreativt material att använda i klassrummet efteråt.
Hela programmet tar en timme.
När?
Visningarna sker på måndagar, tisdagar och onsdagar under vecka 13 och 14: kl 8.45-9.45, kl 10.15-11.15
Var?
Solnas skolbio sker i biografen Filmstaden Råsunda, Råsundavägen 11-13, Solna.
T-bana och buss 515 till Näckrosen.
Hur?
Boka datum och tid via och ställ eventuella frågor via mejl till Filmstadens kulturs filmpedagog Louise Berg:
Filmens trailer:
https://www.youtube.com/watch?v=Iz49qsGCvLE&ab_channel=SmorgasbordPictureHouse
Presentationsblad till lärare finns här:
https://www.smorgasbordpicturehouse.se/pedagog
Bilder finns det här:
Tips: Det finns också en Skogsbingo, som finns länkat på presentationsbladet och även ligger i arrangörsmappen, som har varit väldigt uppskattat.
Andra filmpedagogiska program som erbjuds Solnas skolbarn gratis under vårterminen 2025:
Animationsverkstad under sportlovet i Portvaktsstugan
Är du mellan 9-13 och hemma under sportlovet? Då kan du få komma till Portvaktsstugan i Gamla Filmstaden och lära dig göra animerad film. Animatören Miranda Fredholm visar dig hur man gör och all teknik du behöver finns på plats . Vi jobbar med cut out figurer men du kan också göra egna teckningar. Vi passar på att visa några klassiska animerade kortfilmer och varje dag serveras en lätt lunch bestående av soppa och macka samt mellanmål bestående av frukt, saft och kaka.
Tider: Måndag, tisdag och onsdag i vecka 9 mellan kl 10.00-15.00.
Vi tar emot max 10 barn per dag. Först till kvarn gäller.
Information & boka: Mikaela Kindblom på mikaela@filmstadenskultur.se
Följande två program gör vi gärna på förmiddagar, men hör av er till oss så kan vi boka den tid som passar bäst för er och era elever!
Var är filmen?
Vi har bjudit Charlie Chaplin till Gamla Filmstaden för en skojfrisk och lärorik timme om filmhistoria. Vi börjar med det mest grundläggande: Vad är film egentligen? En filmremsa upprullad på ett hjul, en plastremsa i en videokassett, eller en liten blänkande skiva? Var är filmen? är en lekfull promenad i Gamla Filmstaden där Charlie Chaplin dyker upp för att leka filmhistoria med de allra yngsta. Detta program riktar sig till förskolebarn och barn i åldern 5-8 år och tar 1 timme.
Vad vet du om Filmstaden? En guidning med stumfilmsskrammel
Vi tar er med på en kort promenad i Gamla Filmstaden, kvarteret i Råsunda där man förr gjorde film och som nyligen utsågs till europeiskt filmarv. Vi berättar om hur man gjorde film förr i tiden – när ingen cgi fanns och filmremsan var livsfarlig. Vi berättar om hur filmen från början var stum och lite om att gå på bio förr i tiden. Promenaden avslutas med ett besök i den lilla Bergmansalongen i Filmstaden Råsunda. Där visar vi några korta stumfilmer som eleverna själva får skapa ljud till med hjälp av våra skrammelinstrument.
Detta program tar max 2 timmar och riktar sig till elever i årskurs 3-6. Vi tar emot en klass i taget.
Skicka önskemål för datum och tid till louise@filmstadenskultur.se
Varmt välkomna!
Linnéa Björklund på Solna stad och Mikaela Kindblom och Louise Berg på Stiftelsen Filmstadens Kultur.