Filmstaden 100 år!

Vi följer löpande myndigheters rekommendationer och händelseutvecklingen kring coronaviruset. Därför har vi beslutat att skjuta upp invigningen den 21 april till ett senare tillfälle. Den filmhistoriska filmfestivalen har fått nya datum: 30/8 – 3/9.

Välkommen att fira Sveriges Hollywood!

2020 har det gått 100 år sedan Filmstaden invigdes i Råsunda. På den här platsen byggdes världens modernaste filmstudio.

Här skapade Victor Sjöström och Mauritz Stiller klassiska stumfilmer medan Greta Garbo och Ingrid Bergman gjorde stjärnroller som bar hela vägen till Hollywood. Under åren gjordes över 500 filmer i Filmstadens ateljéer, av och med Ingmar Bergman, Sickan Carlsson, Hasse och Tage, med många flera.

Vi uppmärksammar 100-årsjubileet genom att uppföra en arkitekturmodell över området, bjuda in till en filmhistorisk filmfestival och en fotoutställning om Filmstadens historia.

Det blir också filmvisningar, samtal, guidningar och andra arrangemang under året. Håll utkik på
filmstadenskultur.se för mer information.

Kliv in genom portalen och upptäck svensk filmhistoria i Råsunda!

Filmstaden 100 år presenteras av Stiftelsen Filmstadens kultur i samarbete med Solna Stad, Region Stockholm, ABF, Filmstaden AB, SF Studios, Filminstitutet och Stockholms kvinnohistoriska.

Filmstadens entré finns på Råsundavägen 150 i Solna. Enklast sättet att hitta till Filmstaden är med tunnelbanans blåa linje mot Akalla. Stig av vid T-Näckrosen och välj uppgång Filmstaden så är du framme.

Så här firar vi Filmstaden 100 år

Foto: © AB Svensk Filmindustri, Vi som går köksvägen (1932).
Foto: © AB Svensk Filmindustri, Vi som går köksvägen (1932).
Filmstadens dag – med filmhistorisk filmfestival

30 augusti – 3 september

I år utökas begivenheterna på Filmstadens dag med en filmhistorisk filmfestival, som pågår ända till 3 september!

Vilka fantastiska filmupplevelser gömmer sig bakom portalen till Filmstaden, detta kvarter i Solna som en gång i tiden var Sveriges Hollywood? Vi väljer ut glimrande filmer ur de drygt 400 som gjorts här och skapar en festlig inramning med förfilmer, livs levande gäster, samtal med mera. Kom och upplev restaurerade klassiker i kvartersbiografen Filmstaden Råsunda.

Under vårt årliga evenemang Filmstadens dag kan du uppleva film i många olika former – var med och skapa, upplev och känn friska filmhistoriska fläktar i Filmstaden. På vårt stora årliga evenemang får du chans att prova på olika filmtekniker i våra verkstäder, gå på guidning eller filmvisning med samtal, barncasting, prova på dubbning, handla på marknad och loppis. Dagen avslutas med filmhistorisk utomhusbio.

Fotoutställning på Filmstadens mur

I början av 1900-talet var det blåbärsskog och åkermark i Råsunda – strax därpå byggdes världens modernaste filmstudio i området. Hur gick det till? Vi berättar hela den hundraåriga historien i en fotoutställning på Filmstadens mur – från strutsfarm till drömfabrik. Utställningen öppnar i maj.

Arkitekturmodell över Filmstaden 1920

Hur såg det ut i Filmstaden på 1920-talet? När AB Svensk Filmindustri öppnade sina ateljéer var hela området stort som tio fotbollsplaner. I en nyproducerad modell (skala 1:150) ger vi en överblick av platsen som blev Sveriges Hollywood, med inspiration hämtad från både nyklassicism och nationalromantik. Modellen avtäcks i maj.

Det här händer också under 2020

Filmstadens dag 2019. Foto: Antonia Sehlstedt.
Filmstadens dag 2019. Foto: Antonia Sehlstedt.
Film och samtal: Kvinnornas Filmstaden

I samarbete med Stockholms kvinnohistoriska anordnar vi åtta kvällar med film och samtal om olika kvinnoroller i folkhemsfilmen – från hembiträde till gangster. Program presenteras inom kort.

Guidning: Filmhistorisk promenad

Våra filmhistoriska promenader i Filmstaden är ett spännande sätt att både upptäcka vår filmhistoria och ta del av hur denna plats i Råsunda blev Sveriges Hollywood. Våra guidningar börjar med historien om hur en filmstad byggdes för stumfilmens legender Victor Sjöströms och Mauritz Stiller och hur Filmstaden kom att bli ett centrum för svenskt filmskapande under närmare 80 år. Läs mer här.

Pressbilder

Filmstadens entré 2018 (Foto: Stiftelsen Filmstadens Kultur)

Filmstadens entré 1920-talet (Foto: Arkivbild)

Flygbild över Filmstaden 1936 (Creative Commons BY)

Ingrid Bergman cirka 1935 (Creative Commons BY)

Ingmar Bergman och Victor Sjöström under en inspelningspaus av Smultronstället (Creative Commons BY)