Stipendiat 2017: Ellen Fiske

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium år 2017 går till Ellen Fiske!

Som en avrundning på Filmstadens dag, det stora årliga evenemanget i Filmstaden, delade Stiftelsen Filmstadens Kultur ut sitt filmstipendium på 25 000 kr för femte gången. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat Ellen Fiske tog emot stipendiet innan utomhusbiovisningen av Singin’ in the rain. Tidigare under dagen hade hon visat sin kortfilm Lone dads för publik.

Årets stipendiat

Ellen Fiske, född 1987, har en bakgrund från Biskops Arnö Folkhögskola och Stockholms Dramatiska Högskolas dokumentärfilmsutbildning. Hon har regisserat och producerat en handfull kortfilmer. Filmen Keep me safe visades 2014 på Tempo dokumentärfestival och även under internationella kortfilmsdagen på SVT.

I den 30 minuter långa Lone dads får vi följa tre ensamstående skotska pappor som kämpar mot sitt förflutna och för sin rätt att ta hand om sina egna barn – och för att bevisa att dom faktiskt duger som pappor. Nu utvecklar Ellen Fiske en dokumentär i det längre formatet tillsammans med fotografen Joanna Karlberg, med titeln Josefin & Florin. Filmen får premiär 2018.

Årets jury bestod av regissörerna Catti Edfeldt och Salad Hilowle samt Eva af Geijerstam, filmkritiker i Dagens Nyheter.

Och juryns motivering lyder:
Stipendiet går till en regissör som gestaltar ett socialt dilemma med varm empati och humor. I hennes senaste film får vi följa några ensamstående fäder och deras kamp mot det förflutna och för att bevisa att dom faktiskt duger som pappor.  Lone dads får oss verkligen att se fram mot hennes nästa film Scheme birds.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.