Vår verksamhet

Stiftelsen Filmstadens Kultur har i uppgift att förvalta det filmhistoriska arvet i Filmstaden i Råsunda, den plats där Svensk Filmindustri med flera filmbolag spelade in över 400 filmer mellan 1920 och 1971.

Det gör vi genom att anordna guidade turer, berättarkvällar, filmvisningar och olika aktiviteter förankrade i Filmstadens anrika historia. Vi håller till i Portvaktsstugan, en av de bevarade byggnaderna från drömfabriksdagarna,där vi också har vårt mycket populära våffelkafé som är öppet fredag till söndag klockan 11–18.

Det är på trappan framför Portvaktsstugan som våra guidade turer börjar. Under våra öppna söndagsguidningar med start klockan 14 bjuder en av våra guider bjuder på en resa genom svensk filmhistoria på cirka 30 minuter. Under veckodagarna tar vi ofta emot olika sällskap, från konferensgrupper till föreningar och skolklasser på guidade turer, ibland med filmvisning antingen i Portvaktsstugan eller i den kulturminnesmärkta visningssalongen Operan/Bergmansalongen, där vi också håller våra återkommande klassikervisningar.

Vi samarbetar med biografen Filmstaden och Solna stad för en rad olika evenemang, inte minst Filmstadens dag i augusti – årets stora event i Filmstaden, Filmstadens Julmarknad i december och skolbio. Vi har även pågående samarbeten med andra aktörer inom film och kultur i Solna och Storstockholm, Film Stockholm, Svenska Filminstitutet, Region Stockholm, med flera.