Stipendiat 2023: Ty Olson

Stiftelsen Filmstaden Kulturs stipendium år 2023 går till Ty Olson!

Stiftelsen Filmstaden Kulturs stipendium på 25 000 kronor delas ut för elfte gången lördagen den 26 augusti. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat Ty Olson tar emot stipendiet innan utomhusbiovisningen av Besökarna, då även hans film Audumla visas som förfilm. Läs mer om visningen här.

Årets stipendiat
Ty Olson är regissör, född 1988 och uppväxt på en norsk-amerikansk gård i North Dakota. Han tog en tvärvetenskaplig kandidatexamen i konsthistoria och filosofi från Stanford University 2016. Han bor nu i Stockholm där han har regisserat en rad konstfilmer och musikvdeor. Audumla är hans första narrativa kortfilm.

Audumla
En ung man försöker hjälpa en vilsekommen ko att hitta hem, men blir besatt av hennes mjölk. När hennes juver torkar ut blir han desperat och leder henne djupt in i vildmarken och kräver att hon ska ge honom det han behöver.

Juryns motivering
”Audumla är en visuellt slående film som tar upp ett allvarligt och viktigt ämne på ett oväntat sätt. Juryn tilldelar Ty Olson årets Filmstadens Kulturs stipendium.”

2023 års jury bestod av filmkritikern Wanda Bendjelloul, festivalchefen Ida Thorén och animatören och regissören Jessica Laurén.

Hedersomnämnande till Michaela Box och Den sista glöden:


Juryn har valt att ge ett hedersomnämnande till filmskaparen Michaela Box för hennes kortfilm Den sista glöden. Det är en stop motion-film som handlar om två nallar, en äldre och en yngre, som vandrar över berg och genom skog i vintern. Den yngre blir kroppsligt svag och kan inte fortsätta gå själv utan hjälp.

Juryns motivering:
”Ett hedersomnämnande för årets starkaste scen. När en nalle öppnar bröstet och tar ut vadd för att lägga på elden, för att rädda sitt barn, gick det rakt in i våra hjärtan.”

 

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.

Läs mer om stipendiet här.