Skolguidningar

Upptäck Sveriges Hollywood!

Visste du att Sveriges Hollywood låg i Solna? För 100 år sedan pågick en guldålder i svensk film som ledde till att Filmstaden i Råsunda byggdes 1919. Vi gör en filmhistorisk promenad i Filmstaden och kikar in i några av byggnaderna som finns kvar. Vi avslutar besöket i Portvaktsstugan där vi bjuder på saft och kakor och klipp ur några av Filmstadens mest berömda filmer som t.ex Körkarlen av Victor Sjöström och Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman. Guide är filmhistoriker och filmpedagog Mikaela Kindblom.

Vår verksamhet gentemot skolor sker vanligtvis under dagtid på måndagar och onsdagar. Men vi brukar vara flexibla och gör vårt bästa för att ta emot er på tider som passar er.

För mer information och bokning kontakta Mikaela Kindblom: mikaela@filmstadenskultur.se

NYHET 2018! Skolguidningar i Bergmans fotspår

Vår filmhistoriska promenad börjar vid Peter Lindes fina staty, Teatervagnen, som är en hyllning till Ingmar Bergmans mest berömda film: Det sjunde inseglet från 1957. Vi visar er några av inspelningsplatserna från de 25 filmer som Ingmar Bergman gjorde i Filmstaden och sedan går vi in i ett av de kulturminnesmärkta husen för att titta på några filmklipp. Ni kommer bland annat att få se latinlektionen i Hets, livet som ung tjej i Stockholm på 50-talet i Sommaren med Monika och riddarens möte med Döden i Det sjunde inseglet.

Under Bergmanguidningen får era elever lära känna en av 1900-talets största svenska kulturikoner, samt öva sig på flera av de centrala begrepp som finns i kursplanen för svenska för år 7-9. Vad är till exempel en filmisk text? Hur gjorde Bergman konst av det filmiska berättandet? På vilka sätt bearbetade Bergman olika genrer och traditioner som andra svenska berättare använt före och efter honom?

Bergmanguidningen passar för elever från och med år 7 och tar cirka 1,5 timme.

Du och din klass kan välja mellan:

En Bergmanguidning med filmvisning i Bergmansalongen: 1 700 kr (max 24 pers)

En Bergmanguidning med filmklipp i Portvaktsstugan: 1 200 kr (max 30 pers)

Vi tar emot skolklasser för Bergmanguidningen på vardagar,  efter önskemål. Kontakta Mikaela Kindblom som är filmpedagog och guide på mikaela@filmstadenskultur.se