Cineasterna

Filmklubben Cineasterna HT 2018 

Cineasterna är filmklubben i Filmstaden Råsunda för dig som vill lära dig mer filmhistoria – genom att se de stora filmklassikerna och prata om dem! En cineast är det franska ordet för filmskapare – hos oss har det mer blivit synonymt med vi som älskar film. Termen introducerades i Sverige av filmaren och filmkritikern Jonas Sima på 1960-talet.

Vår filmklubb Cineasterna riktar sig till dig som alltid velat se de stora filmklassikerna i trevligt sällskap och dessutom har saknad möjligheten att få diskutera filmen och dina intryck efteråt. Här ges alltså tillfälle att få botanisera lite mer på djupet i filmhistorien.

Under hösten 2018 träffas vi fem gånger i Operan, Ingmar Bergmans kulturminnesmärkta bio som ligger vägg i vägg med SF:s bio Filmstaden Råsunda. Programsättare för Cineasterna är Mikaela Kindblom som också leder samtalen efteråt. Denna termin ser vi på fem filmer från Afrika, gjorda på 2000-talet!

Det går antingen att köpa en säsongsbiljett som garanterar plats på samtliga fem visningar under våren 2018 – eller betala per tillfälle i mån av plats.

Varmt välkomna!

27/8 Timbuktu (Mauretanien/Frankrike, 2014)
Ett gäng pojkar spelar fotboll på en sandig plan i Timbuktu i Mali. Men spelet sker utan fotboll. En kvinna säljer fisk och hon bär handskar eftersom hennes händer inte får synas. Timbuktu har tagits över av militanta islamister och allt är förbjudet. Sissakos film gick segertåg över hela världen och New York Times kallade den för den bästa filmen under 2000-talet. Regi: Abderrahmane Sissako. Filmen är 1 tim 36 min.

1/10 Homeland (Algeriet/Marocko/Frankrike, 2013)
Juridikstudenten Farids bekväma liv blir plötsligt omkullkastat när han tvingas åka och rädda föräldrarnas livsdröm, huset hemma i Algeriet. Och Farid som aldrig varit där, och knappt kan arabiska! Genom hela sitt liv har Farid sagt att han är algerisk trots att han är född i Frankrike. När han väl landar i Algeriet så kallas han för fransman. Regi: Mohamed Hamidi. Filmen är 1 tim 27 min.

22/10 Ambassadörens fru (Burkina Faso/Sverige, 2017)
Den franska ambassadörens fru i Ouagadougou hyser drömmar om att bli operasångerska. Under en dag får vi följa henne medan hon förbereder en konsert i ambassadörsresidenset. Men kameran vill inte riktigt vara med… Theresa Traore Dahlberg långfilmsdebuterade 2017 med dokumentären Ouaga Girls. Ambassadörens fru är bara 19 minuter lång så vi bjuder även på Traore Dahlbergs tidigare film Taxi sister från 2010 om en taxichaufför i Dakar, Senegal. Läs mer här. Regi: Theresa Traore Dahlberg. Filmerna är 19 min resp. 28 min.

26/11 I am not your witch (Zambia/Frankrike, 2017)
Vi är i Zambia. Efter att en kvinna snubblat och spillt ut sitt vatten blir Shula, åtta år, åtalad för att ha orsakat olyckan med hjälp av häxkonst. Hon anses skyldig och låses därför in på ett häxläger. Rungano Nyonis prisbelönta långfilmsdebut är svår att sätta fingret på: är det en tragedi eller en komedi? Regi: Rungano Nyoni. Filmen är 1 tim 33 min.

10/12 Min hemliga himmel (Sydafrika, 2008)
När Thembis och Khwezis mamma dör lyckas de bara rädda en enda sak undan deras giriga moster som kommer till deras by lagom till begravningen. Det är en matta som mamman har vävt och planerat att sälja till en präst i staden. Resan dit blir både lång och farofylld. Regi: Madoda Ncayiyana. Filmen är 1 tim 36 min.

Säsongsbiljett Cineasterna: 400 kronor för fem visningar – 300 kronor för Filmstadens vänner.
Biljett per visning i mån av plats: 100 kronor – 70 kronor för Filmstadens vänner.
Föranmälan krävs: mikaela@filmstadenskultur.se.

Sker i samarbete med ABF.