Filmstadens Dag

Välkommen till Filmstadens Dag 2018!

Den 26 augusti är det dags för årets stora evenemang i Filmstaden!

Upplev film i många olika former. Var med och skapa, upplev och känn friska filmhistoriska fläktar i Filmstaden, Sveriges Hollywood. Under dagen får du chans att prova på olika filmtekniker i våra verkstäder, gå på biovisningar med samtal, casting, prova på dubbning, handla på marknad och loppis. Du kan också gå guidade turer, klassikervisningar, och lite därtill.

I år hyllar vi särskilt Ingmar Bergman – med gycklare, utomhusschack och andra upptåg!

Dagen avslutas som vanligt i stor stil med utomhusbio. I år visar vi en av Bergmans allra största klassiker: Det sjunde inseglet från 1957, som mestadels spelades in här i Filmstaden.

Är du intresserad av att anmäla dig eller din verksamhet till Filmstadens Dag 2018? Välkommen att maila till: info@filmstadenskultur.se.

Nedan listar vi några hållpunkter från årets program – komplett program med fullständig information och exakta tider presenteras i augusti.

Bengt Ekerot i rollen som Döden i Det sjunde inseglet.
Bengt Ekerot i rollen som Döden i Det sjunde inseglet.

Program i urval – presenteras i sin helhet i augusti

FILMVISNINGAR 
Utomhusbiovisning av Det sjunde inseglet.

MUSIK OCH TEATER
Underhållning för alla åldrar med gycklaren Arkadia. Solna storband spelar sin repertoar av somriga och jazziga evergreens.

GUIDNINGAR
Guidning om Filmstadens historia, arkitektur- och skulpturguidning samt guidning om Ingmar Bergman.

SKAPANDE VERKSTÄDER
Mycket att prova på för barn i alla åldrar. Dessutom anordnar SF Studios anordnar casting för barn och ungdomar till kommande filminspelningar. Eller varför inte prova på att dubba film (för dig under 15 år)!

DESSUTOM
Thor Modéen-sällskapet bjuder på bus och pilsnerfilmsanekdoter, Universal Sony Pictures öppnar sina dörrar och säljer massor av filmer till bra priser, fiskdamm med Rädda Barnen, ponnyridning med mycket mer.

MARKNAD & LOPPIS
Kom och handla på vår härliga marknad, här finns allt från utsökt marmelad till förtjusande retroklänningar. Testa lyckan i lotteriet, snurra på filmhjulet och mumsa på popcorn. På loppisen blir gammalt till nytt med massor av fyndchanser.

MAT OCH DRYCK
– Portvaktsstugans våffelkafé. Ditt kvarters våffelstuga, alltid med sju sorters kakor och ekologiskt kaffe.
– Restaurang Regissörsvillan. Läcker mat och dryck i elegant miljö.
– Restaurang Backstugan. Njut av mat och dryck i Filmstadens gamla personalmatsal. Historiskt och fantastiskt.

KONSTUTSTÄLLNING
En av kvarterets egna konstnärer, Annica Palsternacka Johansson, öppnar upp sin ateljé dagen till ära. Kika in bakom kulisserna och upptäck hennes spännande konst!

VÅRA SAMARBETSPARTNERS
Solna stad, GSS Fastigheter, Skanska Nya Hem, SF Bio, ABF Norra Stockholms Län, Universal Sony Pictures Home Entertainment, Regissörsvillan Restaurang & Konferens, Restaurang Backstugan.

VILL DU VETA MER ELLER MEDVERKA UNDER DAGEN?
Kontakta oss på info@filmstadenskultur.se.

Bild från vår utomhusbiovisning av Casablanca 2015.

Utomhusbio med Bergman: Det sjunde inseglet!

Som en avrundning på Filmstadens Dag bjuder Solna stad och Stiftelsen Filmstadens Kultur på utomhusbio – ta med picknickkorgen och se Det sjunde inseglet under bar himmel i Filmstadens magiska atmosfär i Råsunda.

Klassikern från 1957 har till största del spelats in här i Filmstaden.

Innan filmen delar Filmstadens Kultur för femte året ut vårt prestigefulla stipendium till en filmskapare som ännu inte långfilmsdebuterat.

Filmstart klockan 20. Fri entré!