Filmstadens Dag

Välkommen till Filmstadens Dag 2017!

Den 27 augusti är det dags för årets stora evenemang i Filmstaden!

Upplev film i många olika former. Var med och skapa, upplev och känn friska filmhistoriska fläktar i Filmstaden, Sveriges Hollywood. Under dagen får du chans att prova på olika filmtekniker i våra verkstäder, gå på biovisningar med samtal, casting, prova på dubbning, handla på marknad och loppis. Du kan också gå guidade turer, klassikervisningar, och lite därtill.

I år hyllar vi särskilt pilsnerfilmen – den underbart prilliga komedigenren från 1930-talet!

Dagen avslutas som vanligt i stor stil med utomhusbio och i år visar vi musikalklassikern Singin’ in the rain! Mer info nedan.

Är du intresserad av att anmäla dig eller din verksamhet till Filmstadens Dag 2017? Välkommen att maila till: info@filmstadenskultur.se.

Nedan listar vi några hållpunkter från årets program – komplett program med fullständig information och exakta tider presenteras i augusti.

Pensionat Paradiset (1937)

Program i urval – presenteras i sin helhet i augusti

FILMVISNINGAR OCH SAMTAL
Pensionat Paradiset från 1937 , Söderkåkar från 1932, Snedtänkt med Kalle Lind, förhandsvisning med SF Bio, utomhusbiovisning av Singin’ in the rain!

MUSIK OCH TEATER
Kurre Smacks clownteater för stora och små, Solna storband spelar sin repertoar av somriga och jazziga evergreens, och Miss Reindeergarten & Blåsing Boys.

GUIDNINGAR
Guidning om Filmstadens historia, arkitektur- och skulpturguidning samt guidning om pilsnerfilm.

SKAPANDE VERKSTÄDER
Prova på trickfilmning med pilsnerfilmstema, experimentera i utklädningslåda och spöka ut dig till en filmstjärna, ansiktsmålning, SF Studios anordnar casting för barn och ungdomar till kommande filminspelningar, prova på att dubba film (under 15 år).

DESSUTOM
Thor Modéen-sällskapet bjuder på bus och pilsnerfilmsanekdoter, Universal Sony Pictures öppnar sina dörrar och säljer massor av filmer till bra priser, fiskdamm med Rädda Barnen, ponnyridning med mycket mer.

MARKNAD & LOPPIS
Kom och handla på vår härliga marknad, här finns allt från utsökt marmelad till förtjusande retroklänningar. Testa lyckan i lotteriet, snurra på filmhjulet och mumsa på popcorn. På loppisen blir gammalt till nytt med massor av fyndchanser.

MAT OCH DRYCK
– Portvaktsstugans våffelkafé. Ditt kvarters våffelstuga, alltid med sju sorters kakor och ekologiskt kaffe.
– Restaurang Regissörsvillan. Läcker mat och dryck i elegant miljö.
– Restaurang Backstugan. Njut av mat och dryck i Filmstadens gamla personalmatsal. Historiskt och fantastiskt.

KONSTUTSTÄLLNING
En av kvarterets egna konstnärer, Annica Palsternacka Johansson, öppnar upp sin ateljé dagen till ära. Kika in bakom kulisserna och upptäck hennes spännande konst!

VÅRA SAMARBETSPARTNERS
Solna stad, GSS Fastigheter, Skanska Nya Hem, SF Bio, ABF Norra Stockholms Län, Universal Sony Pictures Home Entertainment, Regissörsvillan Restaurang & Konferens, Restaurang Backstugan.

VILL DU VETA MER ELLER MEDVERKA UNDER DAGEN?
Kontakta oss på info@filmstadenskultur.se.

Bild från vår utomhusbiovisning av Casablanca 2015.

Utomhusbio med musikalisk romantik Singin’ in the rain!

Som en avrundning på Filmstadens Dag bjuder Solna stad och Stiftelsen Filmstadens Kultur på utomhusbio – ta med picknickkorgen och se Singin’ in the rain under bar himmel i Filmstadens magiska atmosfär i Råsunda.

Musikalklassikern från 1952 har Gene Kelly och Debbie Reynolds i de ledande sång och dans-rollerna.

Filmen ger en inblick i drömfabrikens vardag och skildrar den omtumlande övergången från stum- till ljudfilm i Hollywood, som ledde till att nya stjärnor föddes medan andra slocknade.

Passa på att uppleva den underhållande musikalen i filmhistorisk miljö – Filmstaden var ju Sveriges egen drömfabrik under 1900-talet och här spelades många sångglada och dansanta filmer in.

Innan filmen delar Filmstadens Kultur för femte året ut vårt prestigefulla stipendium till en filmskapare som ännu inte långfilmsdebuterat.

Filmstart klockan 20. Fri entré!