Måndagar med Bergman

– Är du beredd?
– Min kropp är rädd, inte jag själv.

Nästan alla vet vem Döden är. Mannen i svart, med kritvitt ansikte som står på en fridfull strand, redo att hämta sitt nästa offer. Men hur många har sett filmen Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman? Filmklassikern från 1957 om riddaren som utmanar döden på schack är ett av filmhistoriens mest inflytelserika mästerverk. En filmklassiker som dessutom är inspelad här i Solna, i Filmstaden Råsunda.

Under detta Bergmanår, när Ingmar Bergman skulle ha fyllt 100, är Stiftelsen Filmstadens Kultur stolta över att kunna bjuda er och era elever på visningar av två av Bergmans mest berömda filmer: Det sjunde inseglet och Sommaren med Monika. Ett tredje alternativ är en filmhistorisk lektion om Ingmar Bergman, med väl valda klipp ur hans mest berömda filmer.

Sommaren med Monika är kärlekshistorien mellan tonåringarna Harry och Monika som flyr sina trista jobb i storstaden för en sommar ute i skärgården. Det är också en Stockholmsskildring som visar det tuffa livet för ungdomar i början av 50-talet. Filmen bygger på en roman av Per Anders Fogelström.

Måndagar med Bergman är gratis och sker i Bergmansalongen, den lilla kulturminnesmärkta bion i Filmstaden Råsunda där Bergman själv ordnade filmkvällar för sina medarbetare. Visningarna riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet och inleds med en liten lektion i filmhistoria.

Måndagar med Bergman äger rum varje måndag kl. 13.00, april till december (utom på lov). Observera att Bergmansalongen rymmer max 25 personer. Visningarna är gratis.

Boka filmvisning gör ni direkt hos Mikaela Kindblom, filmhistoriker och filmpedagog på Stiftelsen Filmstadens Kultur: mikaela@filmstadenskultur.se.

Bergmansalongen ligger i Filmstaden Råsunda på Greta Garbos väg 9, Solna. T-bana Näckrosen, uppgång Filmstaden.

Nya filmhandledningar till Det sjunde inseglet och Sommaren med Monika finns att hämta på Svenska Filminstitutets hemsida.

Dessa visningar sker med generöst stöd från Stiftelsen Filmstadens Kultur, SF Bio och Stiftelsen Ingmar Bergman samt från Solna stad, Stockholms läns landsting och Holger och Thyra Lauritzens fond för filmhistorisk forskning.