Stipendiater 2024: Ditte Lindroth och Anna Furenmo

Stiftelsen Filmstaden Kulturs stipendium år 2024 går till Ditte Lindroth och Anna Furenmo!

Stiftelsen Filmstaden Kulturs stipendium på 25 000 kronor delades ut för tolfte gången den 24 augusti 2024. Stipendiet, som går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär, gick i det här fallet till en regissörduo…

Årets stipendiater är Ditte Lindroth och Anna Furenmo för den animerade kortfilmen Revan.

Om stipendiaterna
Ditte Lindroth (f. 1998) är utbildad vid Nyckelviksskolan (bild och grafisk design), Gerlesborgsskolan (fri konst) och Stockholms konstnärliga högskola (kandidat i animation). Hennes dagboksserier på Instagram har nått en stor publik och hon har även gjort två fanzines, Lovesick och Läppglans. Hennes serieroman Flickvänsprovet släpptes på Kartago förlag tidigare i år. Just nu jobbar hon på ett bokprojekt för barn.

Anna Furenmo  (f. 1994) studerade tillsammans med Ditte på Stockholms konstnärliga högskola och tog examen från producentlinjen 2023. Hon har även studerat handelsrätt och ekonomi vid Lunds universitet, och arbetat med distribution på Viaplay. Utöver Revan har hon producerat kortfilmen TRAP, en 17 minuters spelfilm om våld, maskulinitet och sökande av sin identitet.

Revan
Åttaåriga Nåmi är övertygad om att hon är anledningen till att pappa ligger i koma. För att fly sina skuldkänslor blir hon besatt av att hålla sin Gamagutchi vid liv. Längd: 12 min.

Juryns motivering
”En stilsäker, fantasirik och ömsint film med en väl avvägd berättelse. Den är formsäker och utnyttjar på ett sinnrikt sätt animationens särskilda förmåga att levandegöra barnets inre värld.”

2024 års jury bestod av Sonya Helgesson Ralevic, filmskribent, Harald Hamrell, regissör, och Jan Lumholdt, filmskribent.

Juryn 2024: Harald Hamrell, regissör, Jan Lumholdt, filmskribent, och Sonya Helgesson Ralevic, filmskribent.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.

Läs mer om stipendiet här.