Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Cineasterna: Sunrise

22 februari, 2016 kl. 19:0021:30 CET

100kronor

Cineasterna är vår nya filmklubb för dig som vill fördjupa dig i filmhistoria – genom att se några av de stora filmklassikerna och prata om dem. En cineast är det franska ordet för filmskapare – hos oss har det blivit mer synonymt med vi som älskar film.

Programsättare för Cineasterna är filmvetaren och författaren Mikaela Kindblom, som också leder samtalen efteråt. Vårens filmklubb består av åtta visningar, det går antingen att köpa en säsongsbiljett som garanterar plats till samtliga visningar eller betala per tillfälle i mån av plats. Filmvisningarna äger rum i Operan, Ingmar Bergmans kulturminnesmärkta salong som ligger i SF:s bio Filmstaden Råsunda.

Program för Cineasterna våren 2016:
Måndagen den 8 februari :
The General av Buster Keaton (1926)
Måndagen den 22 februari:
Sunrise: A song of Two Humans av F.W. Murnau (1927)
Måndagen den 14 mars:
The Great Dictator av Charlie Chaplin (1940)
Måndagen den 28 mars:
Ladri di biciclette av Vittorio De Sica (1948)
Måndagen den 11 april:
Rashômon av Akira Kurosawa (1950)
Måndagen den 25 april:
Det sjunde inseglet av Ingmar Bergman (1957)
Måndagen den 9 maj:
Les quatre cents coups av François Truffaut (1959)
Måndagen den 23 maj:
Joe Hill av Bo Widerberg (1971)

Sunrise: A Song of Two Humans
Originaltitel: Sunrise: A Song of Two Humans
Svensk titel: Soluppgång
Speltid: 94 minuter
Regi: F.W. Murnau
I rollerna: George O’Brien, Janet Gaynor, Margaret Livingston, Bodil Rosing, J. Farell MacDonald, Ralph Sipperly med flera
År: 1927

Den tyske filmregissören F.W. Murnau (1888-1931) kom till Hollywood efter att ha gjort filmer som ”Nosferatu”, ”Sista skrattet” och ”Faust” – med vår egen Gösta Ekman i en ödesmättad roll. Murnau var berömd för sin stilsäkerhet och en slags filmisk fatalism, hans filmer handlade ofta om den lilla människans hopplösa kamp inför sitt ofattbara, grymma öde. Men i ”Sunrise” visar han upp något som liknar en magisk optimism, och en tidlös kärlekshistoria.

Huvudpersonerna har inga namn. De benämns som Mannen och Kvinnan. De bor på landet men mannen lockas av stadens ljus – och av en mörk skönhet som väcker odjuret i honom. Temat känns mer europeiskt än amerikanskt och det finns också en parallell till den svenska filmens djupt grundade dragkamp mellan stad och land.

Sunrise” är helt och hållet inspelad i studio där Murnau lär ha fått fullständig kreativ frihet. I huvudrollerna syns två av de största Hollywoodstjärnorna: Janet Gaynor och George O’Brien. I rollen som en husa syns även den danska skådespelerskan Bodil Rosing som gjorde ett 80-tal filmroller i Hollywood. Janet Gaynor vann en Oscar för sin roll och filmen vann också en Oscar för Bästa foto. Murnau gjorde 17 filmer i Tyskland mellan 1919-1926, och därefter fyra filmer till i USA. Han avled i en trafikolycka 1931.

Tid och plats: Måndagen den 22 februari, klockan 18, Operan – Filmstaden Råsunda

Pris: Säsongsbiljett – 500 kronor för Filmstadens vänner, 600 kronor för övriga. Biljett per visning i mån av plats – 70 kronor för Filmstadens vänner, 100 kronor för övriga
Boka din plats: boka@filmstadenskultur.se

Visningen är en del av Filmklubben: Cineasterna och sker i samarbete med ABF!

Detaljer

Datum:
22 februari, 2016
Tid:
19:00 –21:30 CET
Kostnad:
100kronor
Evenemang Kategori:

Plats

Bergman/Operan, Filmstaden Råsunda
Greta Garbos väg 9
Solna,
+ Google Map