Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Klassikervisning: Tystnaden

19 september, 2016 kl. 20:0022:00 CEST

50kronor

Under september måndag hyllar vi skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom, som en del av temaåret: Kvinnor bakom kameran.

Gunnel Lindblom gjorde sin filmdebut som skådespelare i Gustaf Molanders Kärlek (1952), och anställdes kort därefter av Ingmar Bergman vid Malmö Stadsteater vilket blev början på ett samarbete som kom att sträcka sig över 50 år. Under 50- och 60-talet medverkade Gunnel i tre av Ingmar Bergmans mest hyllade filmer Det sjunde inseglet (1957), Jungfrukällan (1960) och Tystnaden (1963) och arbetade med Mai Zetterling i Älskande par (1964) och Flickorna (1968).

Efter att ha varit regiassistent åt bland andra Ingmar Bergman på teatern, satsade Gunnel under 70-talet alltmer på en karriär som regissör och gjorde sin debut som filmregissör med Paradistorg 1977.  Gunnel har sedan dess utöver skådespeleriet regisserat långfilmerna Sally och friheten (1981) och Sommarkvällar på jorden (1987) och stått för regin för ett drygt tjugotal uppsättningar på Dramaten och SVT.

Som månadens klassikerfilm visar vi Tystnaden, där vi får se Gunnel Lindblom och Ingrid Thulin gestalta två systrar på en resa i ett främmande land.

Gunnel Lindblom om Tystnaden i artikeln  Gunnel Lindblom om fem stora filmögonblick:
”En mycket, mycket egenartad upplevelse. Vi spelade in hela filmen på Filmstaden i Solna där den främmande staden byggdes upp i ateljéer och på innergården. Jag minns att jag såg trupper och kanoner som passerade utanför fönstret när jag tittade ut. Det var väldigt varmt och tryckande i den här scenen i tågkupén och skulle ju vara mycket spänt mellan de båda systrarna. Manuset var fantastiskt suggestivt – även om jag inte delade Bergmans religiösa grubblerier.”

Tystnaden
Speltid: 95 minuter
Regi: Ingmar Bergman
I rollerna: Gunnel Lindblom, Ingrid Thulin, Jörgen Lindström, Birger Malmsten, Håkan Jahnberg med flera
År: 1963

Tid och plats: Måndagen den 19 september, klockan 18, Operan – Filmstaden Råsunda

Pris: Gratis för Filmstadens vänner – 50 kronor för övriga
Boka din plats: boka@filmstadenskultur.se

Evenemanget är en del av temaåret: Kvinnor bakom kameran!

Detaljer

Datum:
19 september, 2016
Tid:
20:00 –22:00 CEST
Kostnad:
50kronor
Evenemang Kategori:

Plats

Bergman/Operan, Filmstaden Råsunda
Greta Garbos väg 9
Solna,
+ Google Map