Garbos och Sjöströms återträff i Hollywood

Den 18 september är det Greta Garbos födelsedag – år 2020 skulle hon ha fyllt 115 år. På söndag den 20 september är det Victor Sjöströms födelsedag. Han skulle ha fyllt 141 år. Greta dog 1990 – alltså för 30 år sedan. Och Victor dog 1960 – för 60 år sedan.

Bortsett från denna lilla roande sifferexercis kan vi konstatera att Greta Garbo och Victor Sjöström aldrig arbetade med varandra i Filmstaden. Garbo gjorde ju bara en enda långfilm i Sverige, den som hon spelade in i Filmstaden: Gösta Berlings saga som regisserades av Mauritz Stiller och fick premiär 1924. Efter det reste hon och Stiller till Hollywood, där Victor Sjöström redan befann sig tillsammans med Lars Hanson, han som hade spelat Gösta Berling.

Men i Hollywood gjorde Garbo faktiskt en film med Victor Sjöström: Den gudomliga kvinnan (1926), en film som länge var spårlöst försvunnen, bortsett från en bit ur filmens början. För några år sedan hittades några scener från filmens slut som lappades ihop med bitarna från filmens början. Resultatet var ganska häpnadsväckande: Först såg vi en glad och uppsluppen Garbo i lekfullt samspel med Lars Hanson. Sedan såg vi den välklädda och djupt olyckliga damen som vi lärt oss förknippa med Garbos Hollywoodroller. Vad hade hänt där emellan? Hur gick det till när den levnadsglada, leende flickan förvandlades till den tungsinta sfinxen? Victor Sjöströms film tycktes innehålla svaret på den frågan. Men det får vi alltså aldrig veta.

Tillbaka till Filmstaden berättar.