Maud Hansson (1937–2020)

Maud Hansson Fissoun, som spelade häxan i Det sjunde inseglet, har dött.

Vi berättar om henne nästan varje gång vi guidar i Filmstaden: flickan som anklagas för att vara häxa i Det sjunde inseglet. Det var på en stor äng bakom Backstugan, där det idag är bebyggt och bebott och säkert ingen kommer ihåg den svåra dagen under sommaren 1956 när en häxa skulle brännas på bål. Maud Hansson var 18 år gammal vid tillfället, och även om hennes scener är få är det svårt att glömma henne, som Max von Sydow samtalar med i filmen. Därefter medverkade hon även i Smultronstället (1957).

Maud Hansson i Smultronstället (1957).
Maud Hansson i Smultronstället (1957).

Maud Hansson gjorde inte särskilt många filmer. På 1960-talet gjorde hon dock en filmhuvudroll i Göran Genteles En vacker dag … (1963), som filmades i Filmstaden. Men idag minns vi kanske henne bäst som pigan Lina i filmerna om Emil i Lönneberga från 70-talet.

1965 gifte hon sig med skådespelaren Petros Fissoun och tog även hans efternamn. Hon var med i tv-serien Goda grannar på 1980-talet – och spelade servitrisen Märta. ”Kan människan bara spela en roll?” frågade en sur kritiker som tyckte att Märta var ungefär samma roll som Lina.

Då är det dags att ta sig en titt igen på Det sjunde inseglet, och särskilt på scenerna med Maud Hansson Fissoun. Dessa scener biter sig kvar, med smärtan, sorgen och vreden hos en ung människa som vet att hon snart ska dö.

Maud Hansson Fissoun blev 82 år.

Tillbaka till Filmstaden berättar.