Fyra filmtips från Filmstaden

Ni vet väl om att man kan uppleva filmhistorien hemifrån? Här kommer fyra filmtips från Mikaela Kindblom som är filmhistoriker, författare och projektledare på Filmstadens Kultur. Mycket filmhistoriskt nöje!

Körkarlen (1920)
Finns på: SF Anytime och Triart
Jag vet inte hur många gånger jag har visat scenen när David Holm vaknar upp som ”nydöd” på kyrkogården i Landskrona (byggd i Filmstaden) och storögt ser på när Körkarlen närmar sig. De känner igen varandra – det finns en förklaring, se filmen! – men mest av allt tolkar jag Victor Sjöströms makalösa ansiktsuttryck som att han, liksom vi som ser filmen, verkligen blir förvånad: Han har blivit ett spöke och där kommer Dödens hantlangare… Körkarlen är en film som man kan se om och se om, och eftersom det är en stumfilm så spelar också musiken en stor roll, för man ska ju inte se stumfilm utan musik. I de här versionerna som finns att streama är musiken av Matti Bye, Sveriges nu främste levande stumfilmskompositör.

Swedenhielms (1935)
Finns på: Triart
Jag har aldrig tänkt på det förut – men det slår mig när jag hittar Gustaf Molanders på nätet: Swedenhielms var en svensk satir – en satir om svenska snillen: swedenhjälmarna. I Molanders regi blev denna pjäs av Hjalmar Bergman ett utsökt stycke salongskomedi år 1935, som handlade om en blivande Nobelpristagare spelad av Gösta Ekman och hans charmiga, men också ansvarslösa familj spelad av Tutta Rolf, Håkan Westergren, Björn Berglund och Ingrid Bergman. Den som stramar upp dem alla och lyckas få de svenska snillena att sköta sig är hushållerskan Boman, spelad av Karin Swanström – hon som också såg till att filmen blev gjord i sin roll som konstnärlig ledare hos Svensk Filmindustri.

Karl-Fredrik regerar (1934)
Finns på: SF Anytime
När jag läste filmvetenskap fick vi se Karl-Fredrik regerar som ett exempel på 30-talets populism, den sortens film som både var underhållning och propaganda och som gjordes på flera håll i världen just då: i Hollywood, i Tyskland och i Sverige. Samtidigt är det en mycket ovanlig svensk film, särskilt på 30-talet, eftersom den handlar om en försoning mellan arbetarklassen och överklassen. Karl-Fredrik är stataren som tar revansch genom att bli minister i den socialdemokratiska regeringen. Titelrollen spelas av Sigurd Wallén, en av de stora och orättvist bortglömda i svensk film. Dags att upptäcka denna bortglömda pärla igen!

Hets (1944)
Finns på: SF Anytime, Triart, Viaplay, Cmore
En filmklassiker är en film som ofta följer en genom livet, likt en vän som man kärleksfullt upptäcker nya fascinerande sidor hos. I Hets finns så mycket att upptäcka, inte minst i regi, skådespeleri, Stig Järrels oförglömliga blick och regnet som rinner på fönsterrutorna i den berömda klassrumsscenen. Se nu om filmen och titta på Mai Zetterlings morgonrock, en ganska ful morgonrock med ett bjärt, blommigt mönster. Men detta plagg återvänder i minst tre andra filmer – ett exempel på hur även drömfabriken Filmstaden ägnade sig åt återvinning. Den bärs bland annat av Marianne Löfgren och Stig Olin – kan någon gissa i vilka filmer?

Tillbaka till Filmstaden berättar.