Stipendiat 2020: Jo Widerberg

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium år 2020 går till Jo Widerberg!

Som en avrundning på Filmstadens jubileumshelg, delar Stiftelsen Filmstadens Kultur ut sitt filmstipendium på 25 000 kr för åttonde gången. Stipendiet går till en filmskapare från Stockholms län i början av sin karriär.

Årets stipendiat Jo Widerberg tar emot stipendiet innan utomhusbiovisningen av Smultronstället, då även hennes film Litegrann visas som förfilm.

Årets stipendiat

Jo Widerberg är regissör, som tog examen från filmutbildningen vid Akademin Valand 2016. Kortfilmen Litegrann är en av filmerna i romcom-satsningen It’s Love! som tillkom på initiativ av bland andra Svenska Filminstitutet och Filmbasen.

Litegrann

Det är natt och i en säng ligger en tjej och en kille. Hon vill säga till honom att hon älskar honom men att han ska säga det först. Det blir är en sömnlös natt.

Juryns motivering

I kortfilmen Litegrann lyckas Jo Widerberg fånga en stor frågeställning i ett litet format, med ett fint och äkta skådespeleri.

2020 års jury bestod av regissören Pella Kågerman, producenten Ina Sohlberg och filmkritikern Jeanette Gentele.

Bakgrund till stipendiet

I Filmstaden har många av våra allra största filmskapare varit verksamma. Många är de pionjärer som har prövat nya uttryck, metoder och tekniker, och på så sätt bidragit till att flytta fram svensk films positioner. Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska gå till någon som i samma visionära anda tar filmskapandet vidare. Stipendiet tar avstamp i Filmstadens historia och syftar till att föra traditionen vidare. Banbrytande filmskapare som Victor Sjöström och Ingmar Bergman har haft Filmstaden som arbetsplats.

Stiftelsen Filmstadens Kulturs stipendium ska uppmuntra nästa generation filmskapare. Filmskapare boende och verksamma i Stockholms län kan söka stipendiet. Ett projekt kan vara i vilket skede som helst vid tiden för ansökan. Stiftelsen Filmstadens Kultur kommer utse en jury med tre medlemmar, som besitter den kompetens som krävs för att utse en värdig stipendiat.

Läs mer om stipendiet här.