Tema 2019: Knegare, konstnärer och kontorister

Vilka var de, servitriserna, sekreterarna och alla andra yrkesarbetare som förr syntes i svensk film?

Under 2019 tittare vi närmare på folkhemmets yrkesliv på film! Håll utkik efter aktuella evenemang i vårt kalendarium.

I Filmstadens Sverige är det mestadels en strävande medelklass som skildras, men ibland syntes också arbetare, överklass och bönder framför kameran. Människorna i Filmstadens filmer under folkhemsåren ger ett slags idealiserad bild av samhället. Det är berättelser om svensken som bygger folkhemmet, svensken som tror på utvecklingen, maskinsamhället och urbaniseringen.

I filmerna möter vi oftast ett tolerant och tillåtande arbetsliv. Under 2019 kommer vi att titta lite närmare på vad som egentligen syns av samhällets yrkesarbetande människor i svensk film under drömfabriksåren. Många av de yrken som syns i dessa filmer finns inte idag – eller har hembiträdet återuppstått?

Vi kallar temat för ”Knegare, konstnärer och kontorister”, som kommer att vara en del av våra klassikervisningar och berättarkvällar samt utställningar i Portvaktsstugan och guidningar på området.

Vi hoppas kunna berätta något om alla dessa hårt arbetande hembiträden, butiksbiträden och portvakter – men också om andra yrkesgrupper som författare, lärare och reklamare. Alla spelar de en roll i berättelsen om Sverige.

På bilden ovan: Tutta Rolf (hembiträde), Wiktor ”Kulörten” Andersson (gårdskarl) och Jullan Jonsson (kokerska) i Gustaf Molanders Sara lär sig folkvett från 1937.

Läs mer:

Hembiträdet var en stjärna i folkhemsfilmen

Författare på film: Poetdrömmar, dunkla motiv och hemliga kärleksromaner