Filmstaden 100 år!

Välkommen att fira Sveriges Hollywood!

Invigning och vernissage den 21 april!

2020 har det gått 100 år sedan Filmstaden invigdes i Råsunda. På den här platsen byggdes världens modernaste filmstudio.

Här skapade Victor Sjöström och Mauritz Stiller klassiska stumfilmer medan Greta Garbo och Ingrid Bergman gjorde stjärnroller som bar hela vägen till Hollywood. Under åren gjordes över 400 filmer i Filmstadens ateljéer, av och med Ingmar Bergman, Sickan Carlsson, Hasse och Tage, med många flera.

I april uppmärksammar vi 100-årsjubileet genom att uppföra en arkitekturmodell över området, bjuda in till en filmhistorisk filmfestival och en fotoutställning om Filmstadens historia.

Det blir också filmvisningar, samtal, guidningar och andra arrangemang under året. Håll utkik på
filmstadenskultur.se för mer information.

Kliv in genom portalen och upptäck svensk filmhistoria i Råsunda!

Filmstaden 100 år presenteras av Stiftelsen Filmstadens kultur i samarbete med Solna Stad, Region Stockholm, ABF, Filmstaden AB, SF Studios, Filminstitutet och Stockholms kvinnohistoriska.

Filmstadens entré finns på Råsundavägen 150 i Solna. Enklast sättet att hitta till Filmstaden är med tunnelbanans blåa linje mot Akalla. Stig av vid T-Näckrosen och välj uppgång Filmstaden så är du framme.

Jubileumsvecka 21–26 april

Foto: © AB Svensk Filmindustri, Vi som går köksvägen (1932).
Foto: © AB Svensk Filmindustri, Vi som går köksvägen (1932).
Filmhistorisk filmfestival

Vilka fantastiska filmupplevelser gömmer sig bakom portalen till Filmstaden, detta kvarter i Solna som en gång i tiden var Sveriges Hollywood? Vi väljer ut glimrande filmer ur de drygt 400 som gjorts här och skapar en festlig inramning med förfilmer, livs levande gäster, samtal, singalong med mera. Kom och upplev restaurerade klassiker i kvartersbiografen Filmstaden Råsunda.

Fotoutställning på Filmstadens mur

I början av 1900-talet var det blåbärsskog och åkermark i Råsunda – strax därpå byggdes världens modernaste filmstudio i området. Hur gick det till? Vi berättar hela den hundraåriga historien i en fotoutställning på Filmstadens mur – från strutsfarm till drömfabrik.

Arkitekturmodell över Filmstaden 1920

Hur såg det ut i Filmstaden på 1920-talet? När AB Svensk Filmindustri öppnade sina ateljéer var hela området stort som tio fotbollsplaner. I en nyproducerad modell (skala 1:150) ger vi en överblick av platsen som blev Sveriges Hollywood, med inspiration hämtad från både nyklassicism och nationalromantik.

Det här händer också under 2020

Filmstadens dag 2019. Foto: Antonia Sehlstedt.
Filmstadens dag 2019. Foto: Antonia Sehlstedt.
Film och samtal: Kvinnornas Filmstaden

I samarbete med Stockholms kvinnohistoriska anordnar vi åtta kvällar med film och samtal om olika kvinnoroller i folkhemsfilmen – från hembiträde till gangster. Program presenteras inom kort.

Guidning: Filmhistorisk promenad

Våra filmhistoriska promenader i Filmstaden är ett spännande sätt att både upptäcka vår filmhistoria och ta del av hur denna plats i Råsunda blev Sveriges Hollywood. Våra guidningar börjar med historien om hur en filmstad byggdes för stumfilmens legender Victor Sjöströms och Mauritz Stiller och hur Filmstaden kom att bli ett centrum för svenskt filmskapande under närmare 80 år. Läs mer här.

Evenemang: Filmstadens dag 30/8

Upplev film i många olika former – var med och skapa, upplev och känn friska filmhistoriska fläktar i Filmstaden. På vårt stora årliga evenemang får du chans att prova på olika filmtekniker i våra verkstäder, gå på guidning eller filmvisning med samtal, barncasting, prova på dubbning, handla på marknad och loppis. Dagen avslutas med filmhistorisk utomhusbio.

Pressbilder

Filmstadens entré (Foto: Stiftelsen Filmstadens Kultur)

Flygbild över Filmstaden 1936 (Creative Commons BY)

Ingrid Bergman cirka 1935 (Creative Commons BY)

Ingmar Bergman och Victor Sjöström under en inspelningspaus av Smultronstället (Creative Commons BY)