Filmstaden 100 år!

Vi följer löpande myndigheters rekommendationer och händelseutvecklingen kring coronaviruset.

Välkommen att fira Sveriges Hollywood!

2020 har det gått 100 år sedan Filmstaden invigdes i Råsunda. På den här platsen byggdes världens modernaste filmstudio.

Här skapade Victor Sjöström och Mauritz Stiller klassiska stumfilmer medan Greta Garbo och Ingrid Bergman gjorde stjärnroller som bar hela vägen till Hollywood. Under åren gjordes över 500 filmer i Filmstadens ateljéer, av och med Ingmar Bergman, Sickan Carlsson, Hasse och Tage, med många flera.

Under vår jubileumshelg den 28–30 augusti avtäckte vi en arkitekturmodell över området, bjöd in till tre kvällar med filmhistorisk utomhusbio samt en fotoutställning om Filmstadens historia.

Det blir också andra arrangemang under året. Håll utkik på
filmstadenskultur.se för mer information.

Kliv in genom portalen och upptäck svensk filmhistoria i Råsunda!

Filmstaden 100 år presenteras av Stiftelsen Filmstadens kultur i samarbete med Solna Stad, Region Stockholm, ABF, Filmstaden AB, SF Studios, Filminstitutet och Stockholms kvinnohistoriska.

Filmstadens entré finns på Råsundavägen 150 i Solna. Enklast sättet att hitta till Filmstaden är med tunnelbanans blåa linje mot Akalla. Stig av vid T-Näckrosen och välj uppgång Filmstaden så är du framme.

Så här firar vi Filmstaden 100 år

Foto: © AB Svensk Filmindustri, Vi som går köksvägen (1932).
Foto: © AB Svensk Filmindustri, Vi som går köksvägen (1932).
Hurra för Filmstaden – med filmhistorisk utomhusbio

28 – 30 augusti

Vilka fantastiska filmupplevelser gömmer sig bakom portalen till Filmstaden, detta kvarter i Solna som en gång i tiden var Sveriges Hollywood?

Under tre augustikvällar bjuder vi på tre glimrande filmer, av de över 500 som gjorts här, under bar himmel i Filmstaden.

På dagarna presenterar vi också den nya fotoutställningen på Filmstadens mur, arkitekturmodellen över området samt ordnar guidningar och samtal. Självklart följer vi noga olika rekommendationer från våra myndigheter. Klicka här för att komma till programmet.

Fotoutställning på Filmstadens mur

I början av 1900-talet var det blåbärsskog och åkermark i Råsunda – strax därpå byggdes världens modernaste filmstudio i området. Hur gick det till? Vi berättar hela den hundraåriga historien i en fotoutställning på Filmstadens mur – från strutsfarm till drömfabrik.

Arkitekturmodell över Filmstaden 1920

Hur såg det ut i Filmstaden på 1920-talet? När AB Svensk Filmindustri öppnade sina ateljéer var hela området stort som tio fotbollsplaner. I en nyproducerad modell (skala 1:150) ger vi en överblick av platsen som blev Sveriges Hollywood, med inspiration hämtad från både nyklassicism och nationalromantik.

Då och nu i Filmstaden

I varje vrå av Filmstaden döljer sig en filmhistoria. På det här området i Råsunda har över 500 filmer spelats in genom åren och överallt lurar gamla inspelningsplatser. Lagom till Filmstadens 100-årsjubileum presenterar vi en serie kontrastbilder mellan då och nu! Redigering: Sven Åke Peterson.

Bilderna är hämtade från Svensk Filmdatabas och publiceras med tillstånd av Svenska Filminstitutets bildarkiv och AB Svensk Filmindustri.

Det här händer också under 2020

Filmstadens dag 2019. Foto: Antonia Sehlstedt.
Filmstadens dag 2019. Foto: Antonia Sehlstedt.
Rörliga bilder: Filmarkivet.se

Tillsammans med Filmarkivet.se har vi samlat ihop 22 filmer från och om Filmstadens historia, med anledning av 100-årsjubileet. Titta på bilder från Selma Lagerlöfs besök på ateljéområdet eller på den korta metafilmen Katt över vägen eller på Gregory Pecks blixtvisit i Råsunda eller på något annat klipp som visar hur livet mellan tagningarna kunde te sig under drömfabriksåren! Klicka här för att botanisera mera.

Guidning: Filmhistorisk promenad

Våra filmhistoriska promenader i Filmstaden är ett spännande sätt att både upptäcka vår filmhistoria och ta del av hur denna plats i Råsunda blev Sveriges Hollywood. Våra guidningar börjar med historien om hur en filmstad byggdes för stumfilmens legender Victor Sjöströms och Mauritz Stiller och hur Filmstaden kom att bli ett centrum för svenskt filmskapande under närmare 80 år. Läs mer här.

Film och samtal: Kvinnornas Filmstaden

I samarbete med Stockholms kvinnohistoriska anordnar vi åtta kvällar med film och samtal om olika kvinnoroller i folkhemsfilmen – från hembiträde till gangster.

Pressbilder

Filmstadens entré 2018 (Foto: Stiftelsen Filmstadens Kultur)

Filmstadens entré 1920-talet (Foto: Arkivbild)

Flygbild över Filmstaden 1936 (Creative Commons BY)

Ingrid Bergman cirka 1935 (Creative Commons BY)

Ingmar Bergman och Victor Sjöström under en inspelningspaus av Smultronstället (Creative Commons BY)