Kortväggen stora rummet

Kortväggen stora rummet

  • Stolpaffisch från Gösta Berlings saga (1924).

Filmaffisch för Gösta Berlings saga (Mauritz Stiller, 1924). Stolpaffisch som gjordes för nylansering av filmen 1954.

  • Inspelningsbild från Gösta Berlings saga (1924).

Bild från inspelningen av Gösta Berlings saga (1924). Vid kameran står fotografen Julius Jaenzon och regissören Mauritz Stiller. Vid bordet till höger ser vi skådespelarna Lars Hanson och Greta Garbo och bakom dem i ytterrock Mona Mårtenson.

  • Mona Mårtenson i Till Österland (1926)
  • Victor Sjöström och Tore Svennberg i Körkarlen (1921).

Stillbild från Körkarlen av Victor Sjöström (1921). Sjöströms filmatisering av Selma Lagerlöfs kortroman från 1912 blev år 2022 framröstad till den bästa svenska filmen genom tiderna när filmkritikerna fick rösta i Filmtidskriften FLM. På bilden ser vi Victor Sjöström som David Holm, han som dör i ett slagsmål på tolvslaget på nyårsnatten, och Tore Svennberg som Körkarlen, den spöklilka liemannen som kommer med häst och vagn och plockar upp David Holms själ. Filmen fick beröm för sitt foto som flitigt använde sig av så kallad dubbelexponering. Fotograf var Julius Jaenzon (1885-1961).

  • Skådespelaren Jenny Hasselquist

Jenny Hasselquist (1894-1978) var prima ballerina på Kungliga Operan när hon gjorde sin filmdebut i Mauritz Stillers Balettprimadonnan (1916). Hon var också medlem i den berömda Svenska Baletten i Paris. Med sitt graciösa kroppsspråk och uttrycksfulla ansikte var hon den perfekta stumfilmsstjärnan. Hon gjorde en mycket gripande Marianne Sinclair i Gösta Berlings saga, hon som räddas ur eldsvådan av Gösta och offrar sin kärlek till honom för att hon blivit ful av kopporna. Jenny Hasselquist gjorde 17 stumfilmer och lämnade ljudfilmen för att starta en balettskola.

  • Bild från Erotikon (1920)

Erotikon av Mauritz Stiller är en av guldålderns mest kända filmer. Komedin fick även ett gott mottagande utomlands och inspirerade den kända filmregissören Ernst Lubitsch som sedermera blev berömd för sina komedifilmer i Hollywood på 1930- och 40-talet.

Tillbaka till utställningen.