Mellan dörr och fönster

Mellan dörr och fönster

  1. Bullen Berglund och Annalisa Ericson i En melodi om våren (1933).

På bilden ser vi Erik ”Bullen” Berglund och Annalisa Ericson i John Lindlöfs En melodi om våren (1933). Förlagan var Henrik Christensons pjäs Gurli från 1898. I filmen spelar Ericson modetecknerskan Gurli Nyberg, Berglund spelar djurmålaren ”Slinken” Malén som enbart gör porträtt av sin hund. Filmen spelades in i Filmstaden under 1032 och hade premiär den 20 februari 1933. Fotograf var Julius Jaenzon.

  1. Porträtt av filmregissören Sigurd Wallén.

Sigurd Wallén (1884-1947) var en svensk skådespelare, regissör, sångare och författare. Han föddes i Tierp i Uppland. Han föräldrar ville att han skulle bli präst, men han valde att bli en Thalias tjänare i stället. Han debuterade på scen 1905, blev statist på Dramaten och kom så småningom att engageras av teaterkungen Albert Ranft vid Södra teatern. Han regisserade sin första film 1922 och gjorde ett 40-tal spelfilmer fram till 1945. Bland hans regijobb märks Ebberöds bank (1926), Pojkarna på Storholmen (efter en förlaga av honom själv, 1932), Giftasvuxna döttrar (1933), Munkbrogreven (1935) och Hemsöborna (1944).

  1. Filmstadens konstnärliga ledare Karin Swanström.

Det var Karin Swanström som blev svensk films räddande ängel. Hon anställdes av Svensk Filmindustri som konstnärlig ledare 1932 och under ett decennium såg hon till att förse den svenska biopubliken med de filmer som den ville ha. Med ljudet kom filmbranschen nämligen att bli strikt nationell – och vem utanför Sverige ville köpa filmer där man pratade svenska? Karin regerade med fast hand över filmproduktionen i Filmstaden, och aldrig såg man hennes namn i för- eller eftertexterna om hon inte medverkade i någon liten men väl synlig biroll, som till exempel i komedin Swedenhielms (1935) där hon spelade hushållerskan Boman. Karin bestämde vilka filmer som skulle göras och vilka talanger man skulle satsa på. Hon var en av de mäktigaste i svensk filmbransch och idag skulle hon ha fått massor av Guldbaggar som kreativ producent.

  1. Tutta Rolf i Kära släkten (1933).

 

Tillbaka till utställningen.