Filmstaden berättar

I Filmstaden har hundratals filmer spelats in. Här samlar vi olika berättelser, nedslag och arkivfynd från drömfabrikens historia.


Essä
”Greta Garbo – vart tog hon vägen?” av Mikaela Kindblom

Mikaela Kindblom ser en sprillans ny film om Greta Garbo och ställer sig frågan: Hur vi ska minnas henne idag, denna ikoniska skådespelare som föddes för 120 år sedan?

 


Text
”Genant möte på spårvagnen” av Gustaf Molander

Mauritz Stiller tillhör svensk films största regissörer, och våra mest mytomspunna. I ett nummer av filmtidskriften Chaplin 1960 skrev regissören Gustaf Molander en text om hans mentor Mauritz ”Moje” Stiller och dennes färgstarka hund Charlie.

 


Essä
”Vad är en klassiker”

”Vad är en klassiker?” är Filmstadens Kulturs tema för år 2024. I den här essän frågar sig Mikaela Kindblom hur man mäter en filmklassiker. Som exempel utgår hon från en av de mest kända filmerna som har spelats in i Sverige och i Filmstaden: Det sjunde inseglet.

 


Text
”Sommarlek med Ingmar Bergman” av Gunnar Fischer

När Jean-Luc Godard skrev sin recension av Ingmar Bergmans Sommarlek i Cahiers du Cinéma kallade han den för ”världens vackraste film”. Men det var inte helt lätt för fotografen Gunnar Fischer att få till de vackra bilderna. I den här texten, som han skrev för Biografbladet 1951, berättar han om inspelningen.

 


Essä
”Vid sidan av kanon” av Tobias Rydén Sjöstrand

Med utgångspunkt i tidskriften Sight and Sounds berömda lista över världens bästa filmer skriver Filmstadens Kulturs projektledare och skribenten Tobias Rydén Sjöstrand om filmkanon. (Bilden är Roundhay Garden Scene från 1888, en ”film äldre än film”.)

 


Utställning 2024
Guldåldern… och vad hände sen?

Besök vår nya bildutställning i Portvaktsstugan. Läs mer om guldåldern i svensk film och de olika bilderna som vi ställer ut.

 


Text
Carl Theodor Dreyer och det intressanta misslyckandet

När dansken Carl Theodor Dreyer blev inbjuden till Sverige för att regissera kammardramat Två människor resulterade det i ett av SF: största ekonomiska filmfiaskon någonsin. Vad var det som gick fel? Och hur står sig filmen i dag? Tobias Rydén Sjöstrand tar en närmre titt på ett 80 år gammalt intressant misslyckande.

 


Text
Sagan om Gösta Berlings saga

I mars är det 100 år sedan Gösta Berlings saga hade premiär på Röda Kvarn i Stockholm. Filmkritikern Rebecka Bülow berättar historien bakom den ikoniska filmen som gjorde en 18-årig Greta Garbo till stjärna.

 


Anita Bjork (1923-2012) | Bjork, Actresses, Vintage

Text
Anita Björk – den motvilliga filmstjärnan

Mikaela Kindblom berättar om skådespelaren Anita Björk som skulle ha fyllt 100 år i år.

 


Text
Breven till Cécile

Mikaela Kindblom berättar om beundrarbreven till Cécile Ossbahr efter Blåjackor.

 


Text
Filmstjärnor! En utställning i Portvaktsstugan

I vår utställning i Portvaktsstugan presenterar vi 14 filmstjärnor som alla var verksamma i Filmstaden under drömfabriksåren mellan 1920-1970. Här berättar Mikaela Kindblom lite mer om Filmstadens stjärnor och deras glans.


The Life and Afterlife of Swedish Biograph, Jan Olsson.

Text
Nu var det 1919

Det var pionjärbolaget AB Svenska Biografteatern som skapade Filmstaden och samtidigt ombildades till Svensk Filmindustri. I en specialskriven artikel för Filmstaden berättar skriver Jan Olsson mer om hur allt gick till.


Julia Cæsar i Pensionat Paradiset (1937).
Julia Cæsar i Pensionat Paradiset (1937).

Text
Det folkkära rivjärnet Julia Cæsar

I Filmstaden spelade Julia Cæsar in de flesta av sina filmer – och blev älskad för roller på ilsket humör. Tobias Rydén Sjöstrand skriver om en ny biografi om skådespelaren.



Video
Allan Ekelunds första dag i Filmstaden

Produktionsledaren Allan Ekelund (1918-2009) arbetade för SF under över 20 år och hann arbeta med bland andra Hasse Ekmans Vandring med månen, Fröken Chic och Egen ingång och Ingmar Bergmans Sommarnattens leende, Smultronstället och Det sjunde inseglet. Boken Att vara vid filmen (Atrium förlag) tar oss med bakom kulisserna och i videon ovan berättar han om sin första dag i Råsundas drömfabrik.


Backstugan, 1920.
Backstugan, 1920.

Text
Rädda Backstugan!

Historien om huset på höjden i Filmstaden.


Text
Crazybetonade Ratataa är Povel Ramels filmiska fullträff

Tobias Rydén Sjöstrand skriver om 100-årsjubilaren Povel Ramels mästerverk från Filmstaden.


Artur Lundkvist och Maria Wine.
Artur Lundkvist och Maria Wine.

Text
Artur och Maria – en vandring i poeternas spår

Mikaela Kindblom skriver om Råsundapoeterna Artur Lundkvist och Maria Wine


Karin Swanström.
Karin Swanström.

Text
Mysteriet Karin Swanström

Mikaela Kindblom skriver om en av de stora doldisarna i svensk filmhistoria.


Vem dömer (1922)
Vem dömer (1922)

Text
Så här såg det ut i Filmstaden våren 1921

Vad försiggick egentligen i Filmstaden för hundra år sedan? Mikaela Kindblom skriver om slit, stjärnor och bålverk.


Bränningar (1935)
Bränningar (1935)

Text
Ingrid Bergmans första film

Mikaela Kindblom berättar om en känslosvallande film där man kan ana den filmstjärna som hon snart skulle bli.



Podcast
Premiär för Filmstaden berättar

I det första avsnittet återvänder vi till augusti 2015 – då Harriet Andersson, Katinka Faragó, Inga Landgré och Gunnel Lindblom besökte Filmstaden.


Mikaela Kindblom.
Mikaela Kindblom.

Intervju
Tre frågor till Mikaela Kindblom om Hasse Ekman

Vår egen guide och filmhistoriker i Filmstaden har skrivit en ny “stor” bok om Hasse Ekman. Här berättar Mikaela Kindblom mer om att få Hasses filmvärld på pränt.


Hasse Ekman (1915-2004). Foto: KG Kristoffersson/Sjöberg bildbyrå.
Hasse Ekman (1915-2004). Foto: KG Kristoffersson/Sjöberg bildbyrå.

Text
När Hasse Ekman fick ett eget rum i Filmstaden

Mikaela Kindbloms nya bok handlar om en av drömfabrikens eleganter – här berättar hon om när den vackra ankungen kom till Råsunda.


I dimma dold (1953)
I dimma dold (1953)

Text
I dimma dold – historien bakom ett manus

En svensk thriller spelades in i Filmstaden 1953 i regi av Lars-Eric Kjellgren. Men vem skrev filmens manus? Mikaela Kindblom berättar om ett paket som kom med posten.


Maud Hansson i Det sjunde inseglet (1957).
Maud Hansson i Det sjunde inseglet (1957).

Text
Maud Hansson (1937–2020)

Vi berättar om henne nästan varje gång vi guidar i Filmstaden: flickan som anklagas för att vara häxa i Det sjunde inseglet.


Ulf Palme.
Ulf Palme.

Text
Ulf Palme 100 år

Ulf Palme var en av 1900-talets mest begåvade skådespelare, med ett medmänskligt patos och en slags hotfullt manlig elegans som få andra.


Gabrielle de Bourg är en av författarna till Den gula filmen. Foto: Fredrik Sjögren.
Gabrielle de Bourg är en av författarna till Den gula filmen. Foto: Fredrik Sjögren.

Intervju
Rollspelet som levandegör Filmstadens 20-tal

Den gula filmen utspelar sig under en filminspelning där både skådespelare och scenografi plötsligt försvinner. Vi tog kontakt med författarna för att få veta mer.



Video
Cécile Ossbahr 100 år

Den 14 oktober 2020 är det 100 år sedan Cécile Ossbahr föddes. Hon är en av filmhistoriens många bortglömda skådespelare och kom till Filmstaden 1945 för att göra rollen som Greta Wallenius i Blåjackor, och medverkade senare bland annat i Konsten att älska och Två kvinnor. I den här videon berättar Sven Åke Peterson om hennes liv och karriär som mångsysslare inom Stockholms film- och nöjesliv.



Text
Garbos och Sjöströms återträff i Hollywood

Filmstjärnan och storregissören arbetade aldrig med varandra i Filmstaden. Men tänk om!



Text
Stig Olin 100 år

Stig Olin var en av de stora, minnesvärda namnen i 40- och 50-talsfilmen och visade prov på en enorm bredd.


Text och video
Filmarkivet.se: Filmstaden 100 år

Tillsammans med Filmarkivet.se har vi samlats ihop 22 filmer från och om Filmstadens historia, med anledning av 100-årsjubileet. Klicka dig vidare för att botanisera mera.



Video
Då och nu: Filmstaden på utflykt!

Över 500 filmer har spelats in i Filmstaden och överallt lurar gamla inspelningsplatser. Men ibland lämnade också filmteamen Råsunda bakom sig, inte minst för att fånga olika Stockholmsmiljöer på bar gärning. Lagom till Filmstadens 100-årsjubileum presenterar vi en serie kontrastbilder mellan då och nu! Redigering: Sven Åke Peterson.


Ulf Palme.
Swedenhielms (1935).

Filmtips
Fyra favoriter från Filmstaden

Ni vet väl om att man kan uppleva filmhistorien hemifrån? Här kommer fyra filmtips från Mikaela Kindblom som är filmhistoriker, författare och projektledare på Filmstadens Kultur. Mycket filmhistoriskt nöje!



Dokument

Den 16 maj 1920 kunde man läsa följande i Svenska Dagbladet: ”Hela lördagen var det en jämn ström av människor ut till Råsunda, och Filmstaden hade att glädja sig åt en lika talrik som intresserad publik som hade roligt av titten bakom kulisserna.”

Den 15 maj hade nämligen det nya studioområdet visats upp för allmänheten för första gången, som en del av arrangemanget Pressens rundtur, där olika sevärdheter kring Stockholm visades upp för nyfikna besökare.



Text
Max von Sydow (1929-2020)

Vila i frid, Max! Mikaela Kindblom minns en skådespelare som gjorde stora avtryck i och bortom Råsunda.



Video
Då och nu i Filmstaden

I varje vrå av Filmstaden döljer sig en filmhistoria. På det här området i Råsunda har över 500 filmer spelats in genom åren och överallt lurar gamla inspelningsplatser. Här presenterar vi en serie kontrastbilder mellan då och nu! Redigering: Sven Åke Peterson.


Vi hemslavinnor (1942)

Text
Hembiträdet var en stjärna i folkhemsfilmen

Vilka var de, servitriserna, sekreterarna och alla andra yrkesarbetare som förr syntes i svensk film? Här skriver Mikaela Kindblom om en yrkeskategori som blev en egen subgenre: hembiträdet.


Såsom i en spegel (1961)
Såsom i en spegel (1961)

Text
Poetdrömmar, dunkla motiv och hemliga kärleksromaner

Vilka var de, servitriserna, sekreterarna och alla andra yrkesarbetare som förr syntes i svensk film? Här skriver Mikaela Kindblom om författare på film.



Video
Roseanna (1967)

På 60-talet hade kriminalfilmen blivit att räkna med, inte minst efter framgångarna för Arne Mattssons Hillman-deckare. Den första Beckfilmen hade Keve Hjelm i huvudrollen och filmades i Filmstaden. Regissören Hans Abramson började på reklam- och journalfilmsavdelningen, innan han regidebuterade med Briggen Tre Liljor (1961). Även Stig Dagerman-filmatiseringen Ormen (1966) blev en framgång och strax därpå följde Roseanna (1967) – en färgfilm, med Gio Petré i titelrollen, som varvade ateljétagningar med bilder från Puerto Rico.


Filmstaden Råsunda. Ingmar Bergman i samtal med Victor Sjöström, vid filminspelningen av "Smultronstället". V. Sjöström, 78 år, gör huvudrollen i I. Bergmans nya film.
Ingmar Bergman i samtal med Victor Sjöström.

Text
Ingmar Bergmans Filmstaden

Det var i Filmstaden som Ingmar Bergman gjorde de flesta av sina drygt 40 långfilmer och det var där som han formades till filmregissör. Mikaela Kindblom skriver om hans konstnärskap.



Dokument

Det gjordes inte bara spelfilmer i Filmstaden, utan här fanns också SF-journalen. I vårt arkiv finns till exempel stillbilder från Kol, kolare, kollast från 1940, som skildrar ett besök på Statens kolarskola i Skinnskatteberg. Regissör var den mycket flitige Nils Jerring, som utöver kortfilmer även regisserade långfilmer som Stora skrällen med premiär 1943.


Gösta Ekman på besök i Portvaktsstugan våren 2015. Foto: Antonia Sehlstedt.
Gösta Ekman på besök i Portvaktsstugan.

Text
Några ord om Filmstaden av Gösta Ekman

2015 var skådespelaren Gösta Ekman, tredje generationens Ekman i Filmstaden, på besök i Portvaktsstugan för att bidra till förordet till boken om Filmstaden.


Video

Hösten 2015 avtäcktes Peter Lindes staty Teatervagnen. Så här såg det ut när vi besökte Linde i hans ateljé i Saltsjöbaden, innan gjutningen. Välkommen till Filmstaden och beskåda det färdiga resultatet!


Vi tre debutera (1953)
Vi tre debutera (1953)

Text
Hasse Ekman skildrade folkhemmet i Vi tre debutera

Vi tre debutera visar att samhället även efter ungefär 30 år med socialdemokratiska regeringar fortfarande är ojämlikt mellan både klasser och kön. Fredrik Gustafsson skriver om Hasse Ekmans film från 1953.